≫ 

Muzička apoteka: Biljana Biki Jevtić, njeni nezaboravni hitovi i 35 godina karijere (VIDEO)

Bilo je to 1984. Bilji se posrećili ne samo prvi autori, nego i izdavač i godina izlaska ploče. Diskoton iz Sarajeva je u to vreme bio varijanta broj 5, posle PGP-a, Jugotona, Jugodiska i Diskosa

  • 2

"Malo desno, malo levo, (a one se sudaraju - primećuju mangupi) malo cik, malo cak, samo nek se kolo vije, samo nek je korak lak. S malo volje, biće bolje, opsa, opsa, opsa - sa, nek se kolo talasa!" Ovako na prvu, reklo bi se - banalni stihovi Radmile Babić. Ali, kada ih iskomponuje Dragan Aleksandrić i otpeva ova rasna Nišlijka iz sela Grejač, sa erotikom koja i iz glasa izbija, dobijete hit već na njenoj prvoj ploči. A rasna Nišlijka, koja već 35 godina ne prestaje da razgaljuje brojne fanove folk muzike na ovim prostorima zove se Biljana Biki Jevtić.

Upravo o najzanimljivijim momentima iz svoje bogate karijere Biljana je pričala Goranu Miloševiću, u najnovijem izdanju emisije "Muzička apoteka".

Bilo je to 1984. Bilji se posrećili ne samo prvi autori, nego i izdavač i godina izlaska ploče. Diskoton iz Sarajeva je u to vreme bio varijanta broj 5, posle PGP-a, Jugotona, Jugodiska i Diskosa. Za Bilju je to ispala dobitna varijanta, o čemu smo pričali i u video izdanju Muzičke apoteke. Reklamni spot je krenuo baš u vreme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. I dok je dvadesetak miliona Jugoslovena očekivalo naše favorite - Bojana Križaja, Roka Petrovića, Vasju Bajca - u pauzam prenosa pojavljuje se dražesna Bilja.

Jugoslovenskom bobu četvorosedu, sastavljenom od Bosanaca i Slovenaca, nije se posrecila Olimpijada, Biljani Jevtić jeste. Diskoton je ulagao u svoju novu zvezdu. Pored izazovnih fotografija na omotu u režiji majstor Munje, kad zavučeš ruku da izvučeš plocu, čeka te još jedno iznenadjenje - poster Bilje Jevtić u prirodnoj veličini! Pokazao sam ga u emisiji i sa žaljenjem primetio da današnji izdavači pristaju da svoja cd i dvd izdanja distribuiraju uz antifriz i prašak za veš.

Biljana je u Muzičkoj apoteci ispričala kako je u nemirnim valovima estrade očuvala svoju smirenost. Analizirali smo, na Biljinom i Acinom primeru, tačnost Dučićeve tvrdnje da se žena najčesće zaljubljuje čulom sluha, a da se muškarac zaljubljuje čulom vida. Pogledajte kako je Bilja s nevericom slušala svoje pesme sa našeg starog gramofona. Nismo zaobišli ni "Plitak potok, a voda duboka", ali smo tu pesmu ipak ostavili legendi Miodragu Ž. Iliću da nam da autentično tumačenje.

Eto šta je 35 Biljinih umetničkih godina. Od " malo cik malo cak" do "stariš, a ne osetiš". Poslušajte njene nezaboravne hitove na plejlisti koja se nalaze na sredini teksta.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    14. jun 2019 | 20:25

    Udajom za Acu žena se utulila. Čovek je ugušio. Gurao se on uz nju da peva i upropastio joj karijeru. Šteta.

  • MK

    15. jun 2019 | 11:29

    Biljana je jedna od najboljih pevača stare garde, normalna, uspela da održi porodicu na okupu, pevaj Biljo i srećno ti bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA