≫ 

Fenomen vetra u pesmama: Reč koja se rado koristi u sevdalinkama i novokompovanoj muzici (PLEJLISTA)

Vetar nije samo stujanje vazduha u milion varijanti. Vetar je i "najveći bludnik na svetu, koji ljubi sve"

  • 5
Miroslav Ilić Miroslav Ilić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Naši preci su i plakali i pevali zbog vetra i njegovih čudnih moći. Uostalom, vetar nije samo stujanje vazduha u milion varijanti. Vetar je i "najveći bludnik na svetu, koji ljubi sve". Sevdalije su opevale "sabah-zorske vetrove koji otvoriše na djul-bašči kapiju", "vihor koji ružu niz polje tjeraše i doćera bolnom Muji pod čadore", "vetre sa Neretve koji teraju maglu po Mostaru".

Šumadijski pesnik se, i po samom nazivu pesama, više radovao vetru od bosansko- sandžačkog sevdalije: "Vetar duva šljive opadaju, crne mi se oči dopadaju", "Vetar duva ljuljaju se ruže, dodji dragi dok su noći duže"... Sve su to pesme neznanih autora iz 19. i prve polovine 20. veka, koji nisu znali za geslo BBC-ija da jedna slika vredi 1000 reči. Naš narodni pevač je bio drukčijeg svetonazora - jedna reč stvara 1000 slika!

U novokomponovanoj muzici ima na hiljade pesama u kojima je vetar izdominirao: "Obriši mi vetre suze", "Tužno vjetri mrse kosu njenu", "Uz Moravu vetar duva", "Vetar duva oko kuće", "Izbriši vetre njegov trag"... Ima i razbibrižnih pesama o nebeskom bludniku: "Vetar duva obori tarabu, smatraju me tvoji za barabu." Čini se da ova dva stiha i nemaju neke veze, ali...Ovde se radi o patrijarhalnom devojčetu koje otac čuva puškom tandžarom od momaka koji preskaču plotove i tarabe.

Ako vas nađe makar jedna od deset iz Muzičke apoteke, imalo je smisla ovo pisanije uz vetar iz klime.

Poslušajte plejlistu koja se nalazi u sredini teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    15. jun 2019 | 20:18

    ✨✨..... Ja volim onu staru dvojku od Biljane Jevtic: 🔊🎶Vetar duvaa šljivee opadaju šljivee opadaaajuu....Crne mi se oci dopadaju ociii doopadajjuu 🎶🎶🎶🔊🎶😍😍😍💗💗💗💗.....Mladi mesec staze prošarao staze prošarao svakog drugog vešto zavarao vešto zavarao....✨✨

  • Тодорић

    15. jun 2019 | 10:54

    Илић одлете наветру да призна очинство...

  • Ccc

    15. jun 2019 | 17:01

    Lepo nafeniran ovaj Ilic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA