≫ 

Malo ko se seća prvog muzičkog festivala, a evo koji hitovi su obeležili "Pesmu leta" (PLEJLISTA)

Na ovom muzičkom festivalu zajedno su nastupali i narodnjaci i zabavnjaci

  • 3

Narodnjaci su na ovim prostorima oduvek bili rezulzat autentičnog nacionalnog folklora "naših" (još samo da znamo ko smo to mi) naroda i narodnosti. To se ne bi moglo reći za zabavnu muziku. Prvi snimljeni zabavnjaci 50-ih i 60-ih godina bili su prepevi hitova  sa Radio Luksemburga i San Rema. Na tom valu nastaju Crveni Koralji, Bijele strijele, Siluete, Crni biseri, Mile Lojpur... kao i vrhunski solisti Vice Vukov, Ivo Robić, Arsen Dedić,  Gabi Novak, Ivica Šerfezi, Miki Jevremović, Lola Novaković, Duško Jakšić, Đorđe Marjanović, Dragan Stojnić...

Ti prvi jugoslovenski zabavnjaci su, zapravo, poklič i bunt protiv uštogljenog titoizma i "svetllog lika komuniste". Kada se situacija zatalasala, ne samo u muzičko- estradnim vodama, smišljen je način da se buntovništvo "socijalizuje". Krenula  je "Pesma leta", prvi veliki putujući muzički festival u bivšoj Jugi, na kome su zajedno nastupali i narodnjaci i zabavnjaci. Izabrani su ansambli Ace Stepića i Petra Sama, koji su mogli na istom koncertu da prate i zabavnjake i narodnjake. Svaki dan se obilazio neki drugi grad, a fabrika "Volvo" je obezbedjivala automobile za prevoz učesnika.

Finale je prenošeno na jedinoj televiziji, a svake godine bio je novi spisak učesnika. Sve je počelo 1968. i trajalo do 1972. godine, kada je muzičko putešestvije prekinuto zbog "hrvatskog proleća", čiji je jedan od kolovođa bio i Vice Vukov. Već posle prve pobede Đorđa Marjanovića u Požarevcu, usledila je ljubomorna reakcija Vice Vukova. Poslušajte samo neke od antologijskih pesama sa Pesme leta. Poslušajte i koliko su tada bili bliski, čak i stilski, narodnjaci i zabavnjaci.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KK

    19. jun 2019 | 09:31

    Sve je to lepo, ali niste poceli od pocetka.Pre toga je postojao i kvartet sa nazivom " 4 M", pa Lola Novakovic ,pa Nada Knezevic i mnogi drugi ( danas zaboravljeni) BAR IH POMENITE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA