≫ 

Muzička apoteka: Goran Dabić, građani sela Luga dok je Burduš žario i palio sa La Kampanelom (VIDEO)

Bejah mali kada su "Muzikanti", "Građani sela Luga" i "Doktorka na selu" pustošili naše njive i ulice. A onda, upoznah entuzijastu u očuvanju naše narodnjačke ćirilice, naročito harmonike - Gorana Dabića, osnivača i autora Sabora harmonikaša u Lugavčini

  • 3

Bejah mali kada su "Muzikanti", "Građani sela Luga" i "Doktorka na selu" pustošili naše njive i ulice. Srećom, reprize gore pomenutih su makar jednom godišnje, plus Jutjub. A onda, upoznah entuzijastu, takoreći saborca, u očuvanju naše narodnjačke ćirilice, naročito harmonike - Gorana Dabića, osnivača i autora Sabora harmonikaša u Lugavčini. Rečnikom legendarnog filma "Sok od šljiva", Goran Dabić mu dođe kao mesni referent SIZ-a za kulturu, skraćeno -"Kulturac" - započinje Muzičku apoteku ovog petka Goran Milošević.

U video izdanju Muzičke apoteke saznaćete da su legendarni članovi "La Kampanele" - basadžija Burduš, armunikaš Lepi Cane (Manojlo), violinista Rajko Životić, u briljantnom tumačenju Jovana Janićijevića, Dragana Zarića i Milana Srdoča - ljudi koji su živeli i umrli u Lugavčini, baš kao i njihov scenarista i književnik Živorad Žika Lazić.

Da čudo bude veće, legendarni glumac Jovan Janićijević nosi isto ime i prezime kao i pravi Burduš!

Jovan Janićijević Foto: Youtube/Jugoton Music

Lugavčanin Žika Lazić je svoje seljake ovekovečio i u "Građanima sela Luga" (uz briljantne role Bate živojinovića "Bulidže", Ivice Vidovića, Živke Matić, Ratka Sarića...) i u "Doktorki na selu" (Ljiljana Blagojević, Ljuba Moljac, Milan Srdoč, Toma Zdravković...).

Žika Lazić je prepoznao iskonski humor koji čuči u našem nepismenom seljaku i kafanskom muzikantu. "Burduš" i "Bulidža" kao da se podsmevaju današnjim diplomiranim volovima. Nije ni morao da izmišlja likove serija i romana, imao ih je u svom komšiluku.

Tamo gde je stao Žika Lazić, nastavio je Goran Dabić. Svake godine, krajem juna, na Saboru harmonikaša, čuva uspomenu na legendarne harmonikaše Dragišu Drenjakovića i Rajka Marinkovića Budžu. Jedan Mirko Kodić je sa njima vežbao i snimio prve snimke, još kao anonimus.

Videćete i delić atmosfere sa Sabora kada u istom momentu zagrmi stotinak harmonika!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    21. jun 2019 | 08:27

    Hvala za divan clanak o nasim velikanima koji ce ostati upamceni po legendarnim serijama,filmovima.

  • Jelka

    21. jun 2019 | 15:39

    Ralja je zakon😄

  • Danijel

    21. jun 2019 | 21:29

    Drago mi je zbog tih velikana a ja idem u to selo jer moj deda je Dragiša pikavle dolazim 26 kao i svake godine da čujem kola od dede i vidim dizanje zastave i dalje dogadjanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA