≫ 

Narodna kola sa pevanjem: Da li je kolo uz pesmu vrhunac narodnjačke ćirilice? (PLEJLISTA)

U ovoj Muzičkoj apoteci, radijskog voditelja Gorana Miloševića, reč je o narodnim kolima

  • 0

Da li je kolo uz pesmu i pesma u kolu vrhunac narodnjačke ćirilice? Taman se zaigraš, kad ono krene pesma, taman se zapevaš, kad ono krene kolo. A u kolo može sve da se uhvati i sve da se peva, pa i "Neću, neću dijamante". Valjda i kad se naručuje kod muzike ispadne jeftinija varijanta, umesto da posebno tražiš pesmu, a posebno kolo.

Tozovac je i pevač i harmonikaš, sam svoj majstor. Na istoj ploči iz 1972. gde je i legendarni "Jeremija Krstić", našlo se i "Jeremijino kolo" sa pevanjem uz pomoć glumca Branislava Cige Milenkovića. "Broj cokule 44, skidam samo kad spavam", odjekivalo je godinama kao najavno kolo radio izdanja Muzičke apoteke.

Omoti albuma Predrag Živković Tozovac/ Foto: Promo

Toza je, početkom 21. veka snimio urbaniju varijantu kola sa pevanjem - "Beograde, lele, lele". Može li nešto veselo od Kvake?! Teško, al' se nađe. Bata Kvale je pre 40 godina snimio "Gocino kolo" Buce Jovanovića uz tekst "moja mala gricka karamele, a ja njene usnice rumene".

Kumovski tandem Novica Urošević i Mitar Mirić isprobao se i na ovom terenu. Snimili su dva malo skuplja kola sa pevanjem uz ansamble Baneta Đokića i Novice Nikolića Patala - "Čuka, čuka svira kuka" i "Kec, kec, ne daj se, ne daj se, 'ajde, kume, obuvaj se, 'ajde, kumo, izuvaj se".

Omoti albuma Mitar Mirić/ Foto: Promo

Godinama je bila špica legendarne radio emisije "Autobus u pola šest", a danas jedna od najskupljih numera na svadbama i šoferskim zabavama - "dumba-rumba, stara kola novi drum".

"Užičko kolo" je doživelo mnoge obrade. Poslušajte kako Cvele Radovanović, sentiš pevač Buce Jovanovića, peva "Užičko svadbeno kolo". Mića Teofilović je snimio dosta ovakvih kola. Poslušajte obradu narodne teme "Maramica sva od bele svile", uz pevanje Slavice Mikšić i Miće Piromanca.

Bata Kanda je proslavio brojna kola svojim spontanim govornim bravurama: "Ave Romale, ave pravale..." Čkalja ga je prozvao "Kata Banda", jer je za 5 minuta bacao publiku u delirijum. U ovom spletu neizbežni su i braća Andrija i Toma Bajić. Svojom pojavom i svojom pesmom donosili su veselje. Teško ćete zamisliti Braću Bajić u pesmi "Kuku majko, ostavi me devojka!".

Braća Bajić Braća Bajić; Andrija i Toma/ Printskrin: Youtube/JD Production Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA