≫ 

Jugu je osvojio nezaboravnim hitovima: 12 godina bez Mehe Puzića, ljudine i sevdalije (PLEJLISTA)

Meho je voleo i Tita i partiju. Bio je iskreni i ubedjeni levìčar do kraja

  • 5

Mehmed Meho Puzić (24. jul 1937. - 25. jun 2007.) je jedan od najomiljenijih narodnjaka na prostorima bivše Juge. Samo ime Mehmed u muslimanskoj tradiciji označava hvaljenog čoveka, dostojnog slave. Meho je bio baš takav reprezent svog imena i časne porodice iz Odžaka u bosanskoj Posavini.

Zahvalan sam Bogu što mi je omogućio da upoznam ovog dragog čoveka još na Raspevanoj jeseni Radio Šapca. Za razliku od svojih zvezdanih kolega, naročito sevdalija, koji su imali jednu distancu prema publici, Meho je bio nepopravljiv narodski čovek. Voleo je sve ljude, voleo je pesmu, voleo je životinje, lov, voleo je svoju majku i suprugu Hanku. Majku je spominjao u mnogim pesmama, a supruzi je ostao veran do poslednjeg uzdaha. Zadnje što je izgovorio bilo je: "Hanko, umrijet ću ti!"

Meho je voleo i Tita i partiju. Bio je iskreni i ubedjeni levìčar do kraja, budući da je još kao dete izučio za zidara i, tek kad su ruke ogrubele, zamenio je mistriju za mikrofon.

Meho je bio veći sevdalija u životu nego u pesmi. Nije pevao sevdah na nivou Safeta i Zaima, ali je, za razliku od pomenutih kraljeva sevdaha, sa lakoćom pevao i balade, rumbice i druge moderne narodnjake.

Poslušajte u izboru Muzičke apoteke i neke Mehine evergrine, što bi rekli neki novi klinci, "kulturiška" narodnjake: "Žena prijatelja mog", Plakala si sinoć", "Ja ne znam gde je ona", "Žena prijatelja mog"...

Teško mu je pao raspad Juge. Kad smo se već podelili i zaratili, dostojanstveno i gospodski se povukao iz balkanske pljuvaonice, bez otrovnih strela prema Srbiji.

Upokojio se na današnji dan pre 12 godina. Svojim pesmama i sebe je učinio besmrtnim.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    25. jun 2019 | 08:10

    За оне млађе, од њега је све почело! Тадашњим хитом “ Брате у туђини”, кренуло је лудило и утркивање у приказивању “ моћи” гастарбајтера, нарочито из Стига!!Свадба, испраћаји у војску, поласци унука у школу , нису могли да се замисле без његове песме са кићењем маркама, францима и шилинзима( у зависности где раде)!

  • Срб

    25. jun 2019 | 08:52

    Најважније да је волео тита

  • Samosvesna građanka.

    26. jun 2019 | 14:12

    U septembru će biti, takođe, 12 godina od smrti Safeta Isovića - pevača kakav se više neće roditi. Nadam se da će tada biti posvećen jedan opširan tekst posvećen velikom Safetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA