≫ 

Muzička apoteka: Vera Matović - udarnik i profesionalac i ženski glas koji reže (VIDEO) (PLEJLISTA)

Ovog petka gost Gorana Miloševića u "Muzičkoj apoteci" je jedna od žena kojima se može još za života priznati status muzičke legende - Vera Matović

  • 3

Početak 70-ih je, barem u narodnoj muzici, bio u znaku rivalstva Lepe i Silvane. Grubo rečeno, Lepa i Silvana, to vam je selo i grad u svetu narodne muzike. Sredinom 70-ih tragično nestaje Silvana i mnogo toga urbanog i aristokratskog u narodnjačkom svetu. Činilo se da Lepa dugo neće imati konkurenciju u narodnjačkoj ćirilici i njenim "putićima". A onda se pojavio ženski glas koji reže, pravi "krik" ispod Ovčara i Kablara - Vera Matović.

U video izdanju Muzičke apoteke, Verku sam vrteo uglavnom na 33 obrtaja. Pored legendarnog Marka, čućete i neke malo skuplje. Posle "Knjige o Milutinu", dobili smo i "Pesmu o Milutinu". Pripremio sam Veri jednu pesmu na starom gramofonu, zbog koje se momentalno pretvara u Mika Džegera.

Saznaćete zašto je baš Vera Matović prvi nosilac priznanja koje nosi ime kralja romske muzike Šabana Bajramovića. Žuta štampa uglavnom piše o Verinim nekretninama i umetničkim slikama. Muzička apoteka vam opisuje ovu laficu i dobricu, neviđenog udarnika i profesionalca. 

Vera Matović - malo je takvih na ovom svetu.

Još kao devojčurak je ispekla zanat sa svojim bratom i suprugom, i u kafani i pod šatrom, tako da je snimanje ploča za Verku bila samo stvar egzekucije. Bilo je fajtera u ženskom svetu i pre Verke, ali, ovakvog fajtera među pevačicama narodne muzike - nije bilo.

Prve dve singlice snima za lokalnu produkciju "Šumadija" iz Batočine. Bez ikakve reklame, ipak se čula Verina prva pesma iz 1971. godine "Na livadi povila se trava", autora Mite Mićića.

Vera Matović Printskrin: Youtube/Diskos Official

'74 sa kompozitorom Časlavom Đokovićem ulazi u Diskos i kreće gejzir. Snima godišnje i po dve, tri singlice, a skoro svaka bila je zlatna. Pet godina uzastopno bila je najemitovanija pevačica na legendarnom Radio Šapcu. '77 na "Ilidži" ostvaruje apsolutnu pobedu pesmom "Drugarice, moja jaranice", a već sledeće godine na istom festivalu snima ubitačan hit "Srećo moja, meni namenjena".

Inače, na legendarnoj Ilidži, pre Vere Matović, pobeđivali su uglavnom muškarci. Za današnju plejlistu izbunario sam Verkine naftalinke sa singlica.

Vera Matović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaa

    28. jun 2019 | 18:28

    Dok peva imam strah da ce joj se otkaciti vilica. Strasno!!!!

  • Qwer

    28. jun 2019 | 23:49

    Vera traje i traje. Lafica, pevačica velikog kalibra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA