≫ 

Muzička apoteka: Miodrag Ž. Ilić, čovek-čudo najplodniji narodnjački tekstopisac (VIDEO) (PLEJLISTA)

Gost Gorana Miloševića u najnovijem izdanju Muzičke apoteke je multitalentovani vrhunski matematičar, marketinški stručnjak, šahista i poeta, ali pre svega autor čije su pesme, između ostalih, izvodili i Šaban Šaulić, Dragan Kojić Keba, Šesma Suljaković, Jašar Ahmedovski i mnogi drugi

  • 4

Estrada je carstvo sujete. Veličina je mnogo, naročito onih samonaduvanih. Gost Muzičke apoteke ove nedelje bio je veliki i redak izuzetak, legenda čije se umetničko ime izgovara jednim slovom. Dovoljno je reći - Ž!

Miodrag Ž. Ilić je, i matematički, najplodniji tekstopisac u istoriji narodne muzike. Snimio je preko 4 000 pesama sa svojim tekstovima, ostvario saradnju sa nekoliko stotina kompozitora i pevača.

Ovaj retko talentovan čovek (vrhunski matematičar, marketinški stručnjak, šahista i poeta), rođen je u Šapcu polovinom prošlog veka. Odlazi u Sarajevo na studije, baš kao i mnogi talenti iz bivše Juge. Upoznaje brojne muzičare i svog prvog kompozitora Damjana Babića, sa kojim 1972. snima prvu autorsku pesmu "Neću drugu ljubav" za Nadu Obrić. Nekoliko godina se potpisivao kao Miodrag Ilić Šapčanin.

Njegovi stihovi osvajaju milione: "Božanstvena ženo sve ću da ti dam", "Plavo oko plakalo je", "Dobro veče izgubljena nado", "Lepotica grada", "Dođi pod moj prozor", "Svirajte mi za Željanu", "Verna u ljubavi", "Stani da se pozdravimo", "Izađi na pet minuta", "Bolna ti ležim","Ne zaboravi ovaj grad", "Dve smo sestre, dve sudbine", "Idi, široko ti polje", "Bosanac", "Bol do ludila"...

Miroslav Ilić Miroslav Ilić izvodi pesmu "Božanstvena ženo", čije stihovie je napisao Miodrag Ž. Ilić Foto: ATA Images

Ž je pisao tekstove i za nove šumadijske dvojke, nove sevdalinke, šargijaše, šaljive pesme, nove gradske pesme, grčko mediteranske pesme (samo za Natašu Vladetić je napisao stotinak pesama), pesme za nacionalne manjine, obrade izvornih pesama ("Šota", "Nizamski rastanak"), klasične zabavnjake, moderan folk, filmsku muziku. Od Safeta i Zaima do Cece i Marije Šerifović.

U video izdanju Muzičke apoteke saznaćete kako se formirala sarajevska muzička scena, koji su velikani bili Ž-ovi ispisnici, zašto je sarajevska muzička akademija bila najpoželjnija. Ž je ispričao kako su nastajale prve diskografske kuće u Jugi, kako je i gde pronalazio talentovane pevače. Čućete i autentično tumačenje (šta je pisac hteo da kaže) stihova "Plitak potok, a voda duboka".

Miodrag Ž. Ilić = pozitiva + optimizam

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA