≫ 

Fenomen rumbe u narodnim pesmama: Ovi velikani su je koristili u svojim numerama (PLEJLISTA)

Podsetimo se nekih nezaboravnih hitovima koji u sebi imaju rumbu

  • 2

Šta vam je u pesmi najvažnije: tekst, ritam, melodija, harmonija, pevanje? Da razneži dušu ili da raspali telo? Sve do kraja 60-ih godina prošlog veka, novokomponovana narodna muzika nije brinula za ritam - dvojka je bila skoro jedini. Taj ritam je pravio sigurnu razliku u odnosu na sve druge vrste muzike.

A onda, polako, dosadiše i samo dvojke. Počeše i nepravilni ritmovi u duhu vranjanske i makedonske pesme, begini i orijentali, tročetvrtinski u ritmu valcera...

Umre i Carevac, pa popusti brana - "Fato mori dušmanke", "Ramo, Ramo druže moj", "Žena prijatelja mog"...

I najokoreliji dvojkaši ubacuju rumbice, makar kao kombinaciju: pesma krene kao dvojka pa pređe u rumbu ili obrnuto. Doduše, znam i neke narodnjake koji se sa nipodaštavanjem odnose prema rumbama. Milanče Radosavljević kaže da mu rumbe dođu umesto pauze.

Sledi plejlista Muzičke apoteke - Milanče, Savo, Šaban, Miroslav, Jašar, Toma, Sneža, Aca, Meho... Džej bi rekao: "Ej to je ritam, ritam da te pitam". Ali, ma koliko odlepili uz ritam, sve ove pesme imaju i reči koje se pamte.

Plejlistu možete poslušajte na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA