≫ 

Sećanje na Ljubomira Đurovića: 40 godina od smrti crnogorskog srcelomca (VIDEO)

Bilo je u istoriji narodne muzike i boljih pevača od Ljubomira, omiljenijih nije bilo mnogo

  • 5

7. jul 1979. je jedan od najtužnijih datuma u istoriji narodne muzike. Na vrhu popularnosti, u svojoj tridesetoj godini, napustio nas je Ljubomir Đurović. Bilo je u istoriji narodne muzike i boljih pevača od Ljubomira, omiljenijih nije bilo mnogo. Za Ljubu je malo reći crnogorski pevač.

Tačno je da je ovekovečio nekoliko pesama sa motivima iz Crne Gore: "Ej djevere čuvaj mladu", "Od Ulcinja do Igala", "Crnogorko željo moja", "Tamo dje se gusle čuju", "Oj Bojo, oj Bojano", "Zaljubi se Đetić u Bosanku", "Šumadinka mila rodila mi sina", "Eh da mi je da me želja mine", "Svat do svata kum do kuma", "Pjesma Durmitoru", "Ko se dima ne nadimi".Ali, Ljuba Đurović je bio srcelomac, plačljivog glasa, omiljen u celoj bivšoj Jugi i u rasejanju. Pevaće se dok je sveta i veka: "Oj moja ružo rumena", "Još me peku suze tvoje", "Otišla si, e pa neka", "Ti si moja sreća", "Došao je dan povratka tvoga", "Ti si moja boginja sreće", "Ranila si srce moje", "Nikada ti oprostiti neću", "Pevaj prijatelju", "Tuđe sladje", "Odlaziš, odlaziš", "Ni pred jednom nisam kleko". Koliko god država stvorili i rasturili na Balkanu, svakom patrioti se rašire grudi kad čuje onu Ljubinu: "Nek cvjeta cvjeće, nek lista gora, dug prema zemlji vraćat se mora!"

Ljubomir Đurović Ljubomir Đurović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Za nepunih 6 godina (od 1973. do 1979.) snimio je 12 singlova i jedan kompilacijski lp. Godišnje je snimao i po dve, tri male ploče.To je cela Ljubina diskografija, oko 25 snimljenih pesama.Bio je izuzetno voljen i od strane kolega. Aca Stepić, Dragan Aleksandrić, Žarko Pavlović Valjevac, Jovica Petković, Zoran Kaleziç, Spaso Berak, Rada Babić, Mlađa Nikolić, Panta Radivojević, Braća Boljanović, Voja Todorović, Srđan Jovanović... su izuzetni autori koji potpisuju Ljubin opus.

Ljubomir Đurović je komponovao i za svoje kolege: "Razbolje se momče u proljeće", "Zgodna li si zor djevojko", "Dug prema zemlji" - Milivoje Đurišić, "Život se sa mnom poigrao sine" - Savo Radusinović. Pričao mi je gospodin Aca Stepić da su na brojnim turnejama imali problem: ko da peva posle Ljube Đurovića? Srećom, Ljuba nam je ostavio naslednika, svog sina Igora, koji baštini lik i delo slavnog oca i nekim novim klincima prenosi "ovo malo duše" i "zakon moga roda".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    8. jul 2019 | 08:16

    Sve te pesme znam ali nisam znala ko peva. Bas je bio zgodan a za kratko vreme je ostavio najlepsu narodnu klasiku. Pa to se sve i danas slusa ! Hvala na secanju.

  • Djoma

    8. jul 2019 | 09:17

    Svaka vam cast sto ste se sjetili ovog velikog umjetnika i pjevaca! Ostavio je antologijske pjesme narodne muzike, pune lijepih emocija i sjete..

  • ...

    8. jul 2019 | 08:11

    Laka mu crna zemlja......steta sto je tako malo ziveo.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA