• 5

Šabanova 1979: Desetak hitova koje je kralj narodne muzike snimio u samo jednoj godini (PLEJLISTA)

Prisetimo se nekih antologijskih pesama legendarnog pevača

  • 5

Kada snimite jednu pesmu večnog trajanja, imalo je smisla baviti se muzikom. Kada u jednoj godini snimite više od deset antologijskih, vi ste onda jedino - Šaban Šaulić. Početkom 1979.

Šaban je za PGP objavio LP sa 9 pesama: "Lepi dani mog detinjstva", "Sanela", "Moj živote drug mi nisi bio", "Svrati reče čovek", "Danima te čekam", "Život me vodi sudjenoj ženi" ("Rušio sam gnezda"), "Oprosti mi ako možeš", "Jedna žena sreće željna" i "Dođi da ostarimo zajedno", koju je snimio na singlu 1978.

Polovinom iste godine snima singl sa dve, i to kakve pesme: "Dva galeba bela" i "Stari kočijaš", a krajem '79. snima još jedan singl sa pesmama: "S namerom dodjoh u veliki grad" i "Vrati se kući, piše babo stari".

Šaban Šaulić koncert

Šaban Šaulić Foto: A. Nalbantjan

12 novih pesama u jednoj godini i sve su pobedile vek! Da li to govori samo o Šabanovoj veličini ili o kapacitetu njegovih autora tog doba, pre svih Radeta Vučkovića? Ruku na srce, Šaban u celom 21. veku nije snimio ovoliko antologijskih kao u jednnoj godini.

Voleo bih da mi neko pokaže makar i sličan primer. Lako je reći da je danas haos u diskografiji i estradi, očitovan u hiperprodukciji i nedostatku autora. Ako je do utehe, iz haosa se i zvezde radjaju. Naravno, ne mislim na zvezde Granda.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Komentari

  • Mama

    To su pesme za sva vremena.

  • Bbbb

    To su pesme i muzika....original je ne ponovljiv.....

  • Jovan

    Dakle, sa životne scene otišao je Šaban Šaulić, veliki laf života, u naopakom vremenu kada je laf trebalo biti. Putuj, gospodine. Tvoj kraj nema kraja! Jer, za života si postao besmrtan, postao čovjek života. Samo fizički odlaziš, odlaziš ali zauvijek ostaješ u lijepim sjećanjima i uspomenama. Opraštamo se od čovjeka, čiji je trag u ovom prolaznom životu neizbrisiv. Ti si sve svoje poslove završio za čistu peticu. Obaveze svih vrsta ostaju nama, prije svega tvojim prijateljima, pa i tvojoj porodici, da čuvamo uspomenu na tebe. I da Te nikad ne zaboravimo. Na svaki način! Vječna Ti slava i veliko ljudsko Hvala. Neka ti je laka zemlja. Odmori se i što rekao Jašar Amhedovski, .."Spavaj spavaj Ti, spavaj, spavaj Ti"..

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima