≫ 

Ovo niste očekivali od najvećeg srcelomca: Nešto veselo od legendarnog Kvake (PLEJLISTA)

Ovaj nepopravljivi boem i kafanac pevao je i najveselije pesme, naročito uz kolo

  • 1

Može li nešto veselo od Kvake? Teško, al' se nađe, makar za jednu turu. Bora Spužić Kvaka ne samo da je pevao i snimao najtužnije ljubavne priče, nego je i proživljavao svaki stih svojim jecajem, suzom (iskrenom, ne odglumljenom), uzdahom, gestom i grimasom. Bio je stvoren da tumači setu. Ali, čaša žuči ište čašu meda, smiješane najslađe se piju - rekao bi Njegoš.

Ovaj nepopravljivi boem i kafanac pevao je i najveselije pesme, naročito uz kolo. Družeći se i sarađujući sa najvećim muzičarima, snimao je njihove pesme. Tako je snimio pre skoro pola veka prelepu Krnjevčevu pesmu "Ništa lepše od naše seljanke". Znao je Bata Kvale da se lati i harmonike, naročito dudulajke, pa da oplete uz kolce Buce Jovanovića - "Moja mala gricka karamele, a ja njene usnice rumene."

Pre 40 godina snimio je album sa izvornim narodnim pesmama za RTV LJubljana: "Ja sam dečko čuj me mala", "Pošla cura cveće brati", "Mala mala Rajka", "Šumadijo šumovita", "Oj devojče Piroćanče", "Oj livado rosna travo", "Od danas te draga više ljubit neću", "Čaj goro lane moje"... Na Hit paradi 1979. pevao je svadbarsku pesmu, staru narodnu igru, "Ej puče puška".

Moreee, samo nek je veselo, pa makar i Kvaka pevao!

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA