≫ 

Narodnjaci iz lozničkog kraja: Od Višnjića i Amzića, do Sinana i Kebe (PLEJLISTA)

Loznica je dala i Milutina Popovića Zahara, doktoranta prava, violinistu, pesnika, kompozitora, šoumena.

  • 2
Sinan Sakić Foto: ATA Images

Duga je i bogata tradicija narodne muzike u lozničkom kraju. Bogomdana priroda, blizina Drine, Cera, Gučeva, Čokešine, Tršića, Banje Koviljače, susreti civilizacija, granica carstava, uticali su i na muzičke tokove u ovom kraju.

Filip Višnjić je baš ovde ispevao pesme kojima se divio i jedan Gete.

Krajem 19. i početkom 20. veka raspevana muzička družina Amzića, lozničkih Cicvarića, pronosila je slavu ovog grada.

Loznica je dala i Milutina Popovića Zahara, doktoranta prava, violinistu, pesnika, kompozitora, šoumena. Za ovu priliku poslušajte Zaharovu pesmu "Zelena je još Meraja, teče Drina, teče Štira, nek se opet s Amzićima Lozničanka stara svira", koju peva Duško Tešić.

I doktor na gitari, Zoran Starčević Stari, ponosi se svoji lozničkim poreklom. Podigao  je mnoge estradne zvezde, komponovao stotine hitova, a zadnjih nekoliko godina sa svojim sinovima, trijom "Balkanske žice", pokazuje šta sve može gitara u rukama akademskih muzičara (6 ruku na jednoj gitari!).

Ultrapopularni Sinan Sakić prve životne i muzičke korake načinio je u Loznici. Poslušajte jednu od njegovih prvih i najlepših pesama sa Radojem Mitrovićem Barajevcem "Kulu gradim, vihor je obara".

Dragan Kojić Keba je krenuo dvojkaški još 1976. sa prvom singlicom i pesmom "Dva jaranana". Kasnije je snimio još tridesetak sjajnih dvojki sa Cvetinom Todorovićem i Zoranom Starčevićem i, kad je postao mega-zvezda, otišao u neke druge muzičke vode.

Bane Bojanić promocija Dragan Kojić Keba, Foto: ATA Images

Setićemo se lozničkog boema Mike Pelenice u sjajnoj pesmi "Na svog oca ličim majko". Setićemo se i sjajnih lozničkih kafana "Pod trešnjom", "Evropa" i "Central", obližnjeg "Kur salona", u kojima su nastupali najveći muzičari.Poslušajte i Milorada Repića, jednog od udarnih pevača kompozitora Danila Živkovića, i njegov večiti hit "Šta se koga tiče kako živim ja".

Nije daleko ni Čokešina i jedan izuzetan stvaralac i pevač prave narodne muzike Žića Kojić. Dao sam mu umetničko ime "Gromovnik sa Cera".

Loznica je dala i zlatno grlo Radio Beograda, damu koja je snimila mnogo trajnih snimaka, Ivanku Stefanović.

Pomenimo i sjajne momke iz ansambla "Vožd", sa Miomirom Samuilovićem, pesnikom i advokatom na čelu. Jeste da su najpoznatiji s pesmom "Tri metera somota", ali za ovu priliku poslušajte lozničku himnu "Dok Loznica mirno spava".

Emisija kod Lee Kiš Ivan Milinković, Foto: ATA Images

Naravno, tu je i sjajan solista Ivan Milinković iz "Legendi" koji peva samo "kulturiška narodnjake".

P.S.

I nemo' neki Lozničanin da se naljuti što ga nisam pomenuo u ovom pisaniju. Na red čekaju i Vuk Karadžić, Jovan Cvijić, Mića Popović, Vlastimir Mrkonjić...

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA