≫ 

Ko te ljubi dok sam ja na straži: Sećanje na vojničke pesme (PLEJLISTA)

Kakav bi to ispraćaj u vojsku bio bez narodne pesme, a dobar domaćin bi da se za njegovo veselje čuje i na radiju

  • 0
Živa Ivković Žika Ivković Printskrin: Youtube/joki3664/Jugoton

Rastanak je najopevanija tema u narodnoj pesmi. Rastaju se dvoje što se vole, rastanak od rodne kuće i odlazak u pečalbu, rastanak od bezbrižne mladosti i odlazak u vojsku. Generacije i milioni Jugoslovena vaspitavani su i na vojničkoj disciplini. Govorilo se - ne postaje se čovek ženidbom, nego služenjem vojske! Svakodnevno ustajanje u pet, tuširanje hladnom vodom, zatezanje kreveta, ribanje hodnika i mokrih čvorova, istresanje ćebadi, strojevi korak, marševi, uzbune, žuljevi, šuljevi, rasklapanje i čišćenje puške, paketi, pisma, posete, odsustva, cinkarenja, poseta devojke ili žene, a pasulja nikad dosta.

Kakav bi to ispraćaj u vojsku bio bez narodne pesme, a dobar domaćin bi da se za njegovo veselje čuje i na radiju. Prvih godina posle Drugog svetskog rata pevale su se uglavnom pesme iz partizanskog ciklusa: "Po šumama i gorama", "Kom-partijo mirisavo cveće", "Druže Tito mi ti se kunemo"... Ubrzo se pokazalo da novi regruti traže i nove pesme. Kompozitori su brzo primetili komercijalnost novokomponovanih vojničkih pesama. Sentiš može i da prodje nezapaženo, vojnička pesma prolazi kao namenska sto posto.

Već od 60-ih godina prošlog veka, a naročito 70-ih i 80-ih, vojničke pesme vode mrtvu trku sa svadbarskim pesmama u željama, čestitkama i pozdravima slušalaca. Skoro na svakoj lp ploči našla se jedna vojnička, makar kao a5 ili b4. Mnoge radio stanice isplaćivale su plate zaposlenim samo od jedne vojničke pesme, uz koju je dnevno stizalo i po hiljadu pozdrava. "Zbogom sine, zbogom rode, žuri da ti voz ne ode. Putuj srećo i pazi na sebe, mislićemo svi na tebe" - zvuči banalno, ali je pevao Šaban, baš onako s apetitom, uz svirku Dragana Stojkovića Bosanca.

Milioni su poverovali ovoj pesmi. Mnoge vojničke pesme su pobedile njihove pevače. Spikeri nisu ni imali vremena da najave ko peva pesmu. Mnogim pevačima su baš ove namenske pesme postale najslušanije: Petar Grubić "Jesenje su kiše počele da liju", "Žika Ivković "U vojsku me majka šalje", Alija Pekić "Jedno jutro oko sedam sati", Milivoje Djurišić "Dug prema zemlji vraćat se mora", Aco Djigunović "Kad u vojsku ja polazim"...

Kad su zabavnjaci uvideli koliku lovu vrte narodnjaci na namenskim pesmama, neki od njih rešiše da se malo "ogrebu". Kemal Monteno je za Meha Puzića komponovao "Ne plači majko, molim te", a Djordje Novković, najveći hit-mejker zabavne muzike, komponovao je za Pro arte "Tko te ljubi dok sam ja na straži" i "Kad u vojsku podjem".

Poslušajte desetak vojničkih pesama iz romantične prošlosti. Ko zna, možda se ponovo zavrte.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA