≫ 

Nedžad Salković: Akademik sevdaha ili princ lakih nota (PLEJLISTA)

Skoro 60 godina slušamo ovaj umilni glas i njegovu suptilnu interpretaciju pesama najrazličitijih stilova i autora

  • 1

Odlaskom Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Himza Polovine, Meha Puzića, Zekerija Đezića, Nedžad Salković se smatra jedinim živim pevačkim velikanom bosanskog sevdaha. Koliko znam, titulisan je u "akademika sevdaha".

Skoro 60 godina slušamo ovaj umilni glas i njegovu suptilnu interpretaciju pesama najrazličitijih stilova i autora. Ovaj rođeni Tuzlak je lepo pevao i kao dečak, još lepše kad se iškolovao za mašinca, a najlepše, kad se posle vojnog roka u Beogradu, umetnički stopio sa Radojkom Živković i njenom harmonikom. Kako Radojka svira, tako Nedžad peva - osećajno, nenametljivo, lako.

Nedžad Salković

Nedžad Salković, Foto: Marko Jovanović

Ova lirska duša je u mikrofon Muzičke apoteke izjavila: "Ja sam umetnički rođen u Radojkinom krilu, imam svoje biološke roditelje, ali moja umetnička majka je Radojka." Nedžad je prefinjenim ukusom birao i pesme i autore. Mija Krnjevac, Selver Pašić (najmuzikalniji advokat u bivšoj Jugi), Danilo Živković, Zahar, Buca Jovanović, Blagoje Košanin, Radoslav Graić, Bora Višnjički, Žarko Pavlović Valjevac, Pera Tanasijević, Husein Kurtagić (kompozitor pesme "Ne klepeći nanulama), pa čak i legendarni kompozitor zabavne muzike Đordje Novković, komponovali su za ovog "princa lakih nota".

Kad je 1982. snimio "Ne klepeći nanulama", postao je najpopularniji. Pesma je proglašena pesmom decenije, ušla u najuži izbor za pesmu veka. Zbog ekstemne popularnosti koju je doživljavao (nekoliko gradova u Srbiji proglasilo ga je počasnim građaninom), krenula je i zavist kolega.

Kažu da je jedan veliki pevač izjavio: "Ono što Nedžad može otpjevat', ja mogu isp.đet."Pored titule "princa lakih nota",  u mojoj Muzičkoj apoteci zaslužio je još jednu titulu - "magistar elegancije". Kako drugačije titulisati čoveka koji u radio emisiju dodje sa odelom i kravatom, kao "čika iz izloga". Današnja plejlista će potvrditi da Nedžad nije samo "Ne klepeći nanulama" i nije samo sevdalija u svom izrazu.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA