≫ 

Pesme i kola Milije Spasojevića: Prvi fajter na harmonici (PLEJLISTA)

Svirao je napadački, žustro, na tehnički zavidnom nivou

  • 0

Milija Spasojević (1925. - 1980.) je jedan od rodonačelnika lipovičkog stila narodne muzike, koji krasi lirska dvojka, poetska životna priča uz meraklijsko prebiranje po harmonici i jecaje violina. Zajedno sa tri godine starijim bratom Ilijom, žario je i palio po rodnom Meljaku i okolini u prvim posleratnim godinama, svirajući na jednoj harmonici. Kasnije su se muzički i životni putevi braće Spasojević razišli. Stariji Ilija se opredelio za komponovanje i kafansko muziciranje. Mlađi Milija je bio totalno drugačiji. Prvi je fajter na harmonici. Svirao je napadački, žustro, na tehnički zavidnom nivou. Osvojio je dušu mnogih, razgaljivao je čak i ljubomorne kolege, iako je za mnoge ostao neuhvatljiv.

Milija Spasojević Milija Spasojević Printskrin: Youtube/Diskos Official

Njegovo "Orijent" kolo napravilo je buru u harmonikaškom svetu, nedostižna meta kolegama. Ostavio je našem rodu "Užičko", "Lipovičko", "Meljačko", "Baćevačko" i druga onarodjena kola. Tako temperamentan i nemiran, stigao je i do programa Radio Beograda, do druge harmonike u ansamblu Mije Krnjevca. Mnogo je svirao, a malo komponovao, matematički mnogo manje od brata Ilije. Ipak, skoro sve što je komponovao ostalo je u narodu: "Šumadijo šumovita", "S one strane Lipovice", "Moj konjiću, laki lagani", "Probija se kolovodja", "Duni tihi vetre sa Avale jače", "Kad zasvira harmonika"', "Vetar duva Dunavom i Savom... Srbija mu je bila mala, pa odlazi u Ameriku. I tamo je kod naših ljudi raspaljivao nostalgiju i pronosio miris zavičaja. Okončao je život u tudjini, mlad, u pedeset petoj godini.

U plejlisti poslušajte koktel Milijinih pesama i kola.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA