≫ 

Ilidža 1980: Hitovi narodne muzike koji su obeleželi početak jedne dekade (PLEJLISTA)

U iščekivanju pravog festivala nove narodne pesme sa nacionalnom težinom, prisećamo se koliko je besmrtnih pesama snimljeno samo jedne godine

  • 0

U Srbiji se godisnje održi oko 100 festivala nove narodne pesme. Ako se na jadnom izvede samo desetak novih pesama, matematika surovo kazuje da smo godišnje "bogatiji" za 1.000 novih narodnih pesama, samo na festivalima! Doduše, koliko su pesme zaista nove (bitan je uslov svakog festivala da pesma ranije nije izdavana), ne može se uvek sa sigurnošću reći. U nedostatku autorskih ideja, neke pesme se izvode godišnje na nekoliko festivala, a često se "bunare" i neke pesme sa retkih izdanja iz romantične prošlosti koje nisu prošle, pa neupućenim izgledaju kao da su nove.

Opštem sivilu i degradaciji savremenih festivala doprinose i "vredne nagrade za učesnike". Pobednički pehari koji se kupuju za stotinak dinara (!!!), a šta tek reći za hiperinflaciju nagrada u nekoliko kategorija (melodija, tekst, aranžman, interpretacija, najmladji učesnik, najstariji učesnik, scenski nastup, najizvornije pevanje... i sve to puta tri - prvo, drugo i treće mesto u svakoj kategoriji). Više nagrada nego učesnika!!! Dovoljno nagrada da se svaki učesnik slika sa peharom i "okači na fejsu". Doduše, i pesme se "kače" na Jutjub, ali slaba vajda. Festivale ne prenosi nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom. PGP RTS godinama najavljuje obnavljanje kultnih festivala "Beogradsko proleće" i "Sabor".

U iščekivanju pravog festivala nove narodne pesme sa nacionalnom težinom, prisećamo se koliko je besmrtnih pesama snimljeno samo jedne godine i samo na jednom festivalu - Ilidži 1980. I Era je pevao Titu! Čim je umro, pokušao je da se oduži preminulom maršalu. Mitar je ostvario i drugu uzastopnu pobedu na Ilidži. Kemal Malovčić i Angel Dimov su snimili još jednu ćiriličnu. Mile Kitić je snimio svoj najveći hit pre Južnog vetra - "Mala iz Novog Pazara". Sejo Pitić je zauzeo 15. mesto sa pesmom Mijata Božovića "Topla zima, plava žena". Mnogo je važnije da je ta pesma pobedila vek i postala evergrin, kao i još nekoliko sa ovog festivala.

Poslušajte i neke debitante sa Ilidže osamdesete: Ljiljana Marković, Mustafa Jukić, Snježana Komar...

Nekad bilo, a što ne bi opet?

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA