≫ 

Za rabadžije, traktordžije, kamiondžije... Šoferske pesme za sva vremena (PLEJLISTA)

Jedna od najstarijih je "Šoferska je tuga pregolema" i postala je "himna" šofera svih vrsta

  • 0

Izgibosmo na putevima! Poubijasmo se na točkovima više nego na frontovima. Valjda nam zato već dugo niko nije objavio rat. Nekad je Ibarska magistrala bila poznata po narodnjacima koji su treštali iz mnogih kafana. I rabadžije, i traktordžije, i kamiondžije, i autobusdžije, šoferi svih vrsta, mogli su sebi da priušte, makar, kilo pečenja, ladno pivo i pevaljku u krilo. Falile su još samo namenske pesme za volandžije.

Jedna od najstarijih je "Šoferska je tuga pregolema". Ne zna se autor ove pesme, tretira se kao izvorna, sa mnogo dodatih stihova smišljenih na tezgama: "Mi šoferi ne pijemo vina, 'ej, samo nafte i čista benzina". Pesma se pevala i pre nego što ju je Tozovac snimio, ali je tek Tozinim šmekerajem postala onarođena.

Danilo Živković je, uz Tozovca, rodonačelnik šeretske pesme. U ovom spletu poslušajte "Drum dugačak, kola trula".

Šoferske pesme, muzicka apoteka Foto: Promo

Safet Isović i Zaim Imamović, lideri sevdaha, ozbiljni ljudi, snimili su jednu veselu, pravu šofersku "Hej, šoferi, znani i neznani, po volanu svi ste mi jarani".

Braći Bajić i Stevu Damljanoviću stilski leže ovakve pesme.

Naravno, teško je zaobići traktoriste. Obren Pjevović im je pre pola veka napisao himnu: "Traktor, traktor, traktorče, vozi Mile motorče, vozi Mile kola fina oko ovratina".

Šoferske pesme, muzicka apoteka Foto: Promo

Prvi program Radio Beograda je godinama budio seljake baš ovom pesmom na početku "Kluba ranoranilaca". Traktori su tih godina natpevali slavuje. U današnjoj Srbiji je drugačija slika - traktor od 50 godina vozi seljak od 70 godina.

U šabačkom kraju videh sledeću sliku: dve starine poranile, zakačili plugove za traktor i pustili brazdu. Dva traktora u prečniku od desetak kilometara. Kad su uzorali, usledio je kratak dijalog:

- Vidiš li nešto?

- Na šta misliš? Ne vidim nikog, samo nas dvojica.

- Ja vidim samo dva dinosaura na traktoru.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA