≫ 

Duet Bosa Ovuka i Rade Bogićević: Pesme koje nas oplemenjuju i čine boljim (PLEJLISTA)

Pesma služi da nas oplemeni, a ne da nas oživotinji - poručuje Goran Milošević u današnjoj priči o duetskom bračnom paru

  • 0

Narodna muzika je i danas prepuna dueta, naročito u najavama nekih televizijskih kolega voditelja. Najave duet, a usledi dijalog. Ona peva strofu, a on refren, ona kosi ulevo, a on kosi udesno. Danas vam predstavljam jedan od najstarijih i najautentičnijih dueta narodne muzike, bračni par Bosa Ovuka (1938-2003) i Rade Bogićević (1935-2012).

Rade je rodom iz muzikalne porodice iz Ježevice kod Čačka. Posle osnovne škole i gimnazije u Čačku, završava za nastavnika muzike u Beogradu. I pored završenog teorijsko-nastavnog odseka, rano je naučio da svira gitaru, bas, klavir i harmoniku. Doduše, harmoniku je učio kradom.

Pričao je Rade: "Da me je profesorka klavira čula kako sviram harmoniku, ne bih mogao da je zadovoljim nikad više". Radetovo sviranje i pevanje, srećom, čuli su čačanski muzikanti. Kada je pred dvadesetak tezgaroša odsvirao i otpevao neke svoje pesme, mnogi su zanemeli, a samo retki su naslutili revoluciju u narodnoj pesmi.

Moravska dolina i čačanska kotlina oduvek je bila puna svirača i pevača, talentovanih, a neškolovanih. Najzad se pojavljuje jedan sa tarzan frizurom, koji je o muzici mogao da pripoveda danima i noćima bez prestanka i da trenutno otpeva i odsvira na nekoliko instrumenata svoju novu pesmu.

Duet, muzicka apoteka, Bosa Ovuka i Rade Bogićević Bosa Ovuka i Rade Bogićević/Printskin: Youtube, Discos

Prilika za prvi javni nastup se ukazala početkom 60-ih na "Smederevskoj jeseni". Obrenu Pjevoviću je nedostajao basista za nastup KUD-a iz Mrčajevaca. Poveo je Radeta da popuni prazninu. Pre samog nastupa neobavezno je sviruckao neku svoju melodiju. To je zapalo za uvo čuvenom frulašu Pavlu Stanojeviću  i predstavniku Radio Niša, Vladimiru Iliću Lenjinu. Pozvali su ga u Niš da probaju da snime tu pesmu. Bila je to pesma "Po gradini mesečina ko dan". Pesma je puštana na radiju kao studijski snimak i za nekoliko dana postala skoro jedina pesma koju su slušaoci naručivali na Radio Nišu. Ovom je pesmom fabrika duvana požela srećnu novu 1961. svim svojim potrošačima.

Bile su to godine kada je Nestor Gabrić bio najpopularniji pevač nove šumadijske pesme. Čelnici zagrebačke produkcije ploča su nanjušili i kreativnost i komercijalnost, i tako je Rade sa svojom Bosom postao ekskluzivac Jugotona.

Duet, muzicka apoteka, Bosa Ovuka i Rade Bogićević Bosa Ovuka i Rade Bogićević/Printskin: Youtube, Discos

U to vreme mnoge kuće u Jugi ne samo da nisu imale gramofon i radio, nego nisu imale ni struju. Pesme su se pevale i svirale u narodu godinama pre nego što su snimane na pločama. Mobe, komišanja, prela, svadbe, ispraćaji, vašari, pa kolo ispred crkve... "Kada se mladići i devojke u kolo uhvate, napravi se najlepši i najzdraviji venac na svetu" - pisao je Janko Veselinović.

Da bi se uhvatio u korak sa drugim, stvori se takva društvena veza i kolektivna energija koja ubija sve negativno u čoveku.

Danas mladi u diskoteci skaču kako ko hoće. Eto, u takvom ambijentu je eksplodirao talenat Radeta Bogićevića. Rade je znao snagu i smisao pesme. Pesma služi da nas oplemeni, a ne da nas oživotinji.

U KUD "Braća Stamenković" u Beogradu Rade je upoznao Bosu Ovuku, muzikalnu Ličanku, tekstilnog tehničara, kojom se kasnije i oženio. Sve što čuje od Radeta, Bosa otpeva. Nastupali su i po beogradskim naseljima (tada selima oko Beograda: Žarkovu, Slancima, Mirijevu, Velikom i Malom Mokrom Lugu, Železniku).

Duet, muzicka apoteka, Bosa Ovuka i Rade Bogićević Bosa Ovuka i Rade Bogićević/Printskin: Youtube, Discos

Pojavio se mešovito vokalni duet, stilski potpuno različit od brojnih dueta tog doba. Bilo je tu i namernog "kašnjenja", i namernog "upadanja". Njihove pesme su od strane najstrože kritike proglašene za "narodnjačke operete". Narod je njihove pesme prihvatio kao svoje, iako nisu snimili nijednu izvornu pesmu.

Pesme ovog dueta veličaju lepotu prirode i patrijarhalnog načina života:"Po gradini mesečina k'o dan", "Maramica svilenica", "Zvižduk u gradini", "Kud da idem i gde da te tražim", "Obrane su jabuke rumene", "Poranio momak mlad", "Kolovodđa, kolom kreni", "U mom starom zavičaju", "Kiša rosi sitna sitnica", "Žene dobre, a ja ne valjam", "Znao sam te kad si bila mala", "Želeo bih barem da te češće sanjam", "Moj deda Solunac", "Slavuj peva u zoru"...

Duet, muzicka apoteka, Bosa Ovuka i Rade Bogićević Bosa Ovuka i Rade Bogićević/Printskin: Youtube, Discos

Pričao mi je Veljo Popović, njihov saradnik, sapatnik i savremenik, da su baš u jeku najveće popularnosti bili su pozvani na jedan muzički festival. Stroga komisija je odredila pravila i napravila oštru selekciju. Uoči samog nastupa sa pesmom "Kolovođa, kolom kreni", intervenisao je Bora Ilić, neprikosnoven muzički autoritet Radio Beograda, tražeći od Radeta da ne peva pomenutu pesmu, jer je toliko ispred ostalih da bi obesmislila takmičenje (!?).

Radetov ponos nije pristao na takav zahtev. Usledila je i kazna: praktično nikad više nisu zapevali na televiziji, sem u jednom pojavljivanju u Beogradskoj hronici. Eto kako se može ući u legendu, a da se nikad ne uđe na televiziju.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA