≫ 

Mali Rambo - velika legenda: Četvrt veka od pogibije Ipčeta Ahmedovskog (PLEJLISTA)

- Sećanja su melem na ranu pustog zaborava - zapisa Bora Stanković

  • 12

Zaborav je konačna i jedina prava smrt. Sudeći po fanatičnoj i mladoj publici koja i posle četvrt veka od tragične pogibije sve više sluša njegove pesme, Ipče Ahmedovski je mnogo življi posle smrti!

Rođen je 6. januara 1966. u građanskoj porodici u mestu Lažani kod Prilepa. I otac mu je lepo pevao. Kažu da je Safeta skidao u originalu. Ipče je kao klinja uglavnom pevao zabavnjake.

Uz dve godine starijeg brata Jašara, otimajući se o mikrofon, propevao je i narodnjake. Prvu ploču snima 1986. u dvadesetoj godini, kada je Jašar već postao velika zvezda. Jugodiskov album sa osam pesama, srpskog Jesenjina Radeta Vučkovića, prošao je relativno slabo, uz beznačajnu reklamu.

Ipče je bio prilično razočaran svojim diskografskim  prvencem Ali, dobra pesma vaskrsne kao i dobar čovek! Šest pesama sa Ipčetovog prvenca je pobedilo vek i postalo evergrin narodne muzike: "Ej, ti noći, sestro moja", "Stari drugar, glava luda", "Nisi više u staroj ulici", "Plačite, oči moje", "Bila si devojčica godina mojih", "Sanjam još plave kose tvoje".

Muzicka apoteka, Ipče Ahmedovski Printskin: Youtube, Discos

Tvrdim da je ovo jedan od najkompletnijih albuma u istoriji novokomponovane narodne muzike, uz maestralan aranžman i svirku Tpmice Miljića. To su urbani narodnjaci, čista poezija Radeta Vučkovića. Ipče je o ljubavi pevao napadačkim stilom, u novom ruhu, bez primesa Šumadije i sevdaha. Tek posle pauze od četiri godine snima svoj drugi album, 1990. godine, sa osam pesama Novice Uroševića.

Ipče je ušao u pevačko jato najvećeg hit-mejkera baš kad se zaratilo i baš kad su narodnjaci ubrzali na "200 na sat". Pesmama "Samo jednu nedelju da ti gužvam postelju", "Sad smo jedan jedan", "Činio sam čuda", "Volesmo se samo jedno leto", pa pesmama sa sledećeg albuma iz '91. godine: "Luda devojka", "I Bog greši ponekad", "Prodaj suze drugima", Ipče Ahmedovski postaje mega-zvezda, urbana legenda.

I pored malog prostora na TV, ubrzo pokazuje svoju harizmu na čuvenom "Poselu na Kalemegdanu". Samo da podsetim da je u Beogradu pre 30 godina bilo nekoliko veoma slušanih narodnjačkih radija: "Stokec", "BG 202", "Bonton", "Ritam" iz Pančeva... I "Studio B" je tih godina emitovao narodnjake.

Muzicka apoteka, Ipče Ahmedovski Printskin: Youtube, Discos

Ipče je izdominirao i svojim pesmama i svojim nastupom. Pevao je fajterski, a ostavljao utisak da se ne troši mnogo. Pevao je tako lako, kao pod ručnom. Tako je rođen "Mali Rambo".

Neki današnji "fajteri" uglavnom mlataraju ekstremitetima, kao krava kad se obada. Raspadaju se dok pevaju, a hteli bi status estradnog umetnika. Ne ide!

Svoj poslednji album je izdao 1993. sa još 8 pesama Novice Uroševića. Niko ni slutio nije da će pesma "Kad nestanem jednog dana" sudbinski najaviti Ipčetovu tragediju. Tutnjao je duž i oko Ibarske magistrale, voleo mnogo jednu Zlatu... Živeo je 200 na sat i otišao u smrt sa 200 na sat, 30. jula 1994.

Slobodan Stevanović, pesnik i Ipčetov ispisnik, napisao je: "Ibarska je magistrala mnogo lepog nama dala, ali ima tužne priče kad nestade Ahmedovski Ipče. Kod Šopića stoji spomen, jedan život tu prestade, ali pesme ne umiru, zauvek nam to ostade". Ipče je snimio samo 4 albuma, ukupno trideset dve pesme. Imao je više pesama nego godina.

Muzicka apoteka, Ipče Ahmedovski Printskin: Youtube, Discos

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA