≫ 

Muzička apoteka: Mirko Rondović, raspevani genije i trgovački ekspert (VIDEO) (PLEJLISTA)

Poznati pevač je čitavog života radio i kao stručnjak za međunarodnu trgovinu. Proveo je 30 godina u "Politici" i ko zna gde bi mu bio kraj da je živeo samo od pevanja i za muziku

  • 3

Mirko Rondović je od majke Perke i oca Todora nasledio čestitost i muzikalnost. Iz rodnih Pljevalja je poneo u Beograd muzičku tradiciju, dah podneblja Stare Raške, Crne Gore, Vranja, Makedonije, Kosmeta, Bosne i Hercegovine. Rano je uplovio u taj rajski svet melodije, harmonije i ritma, u spoj orijenta, sevdaha i Šumadije. Svoj muzički izraz nije brusio u kafani punoj dima i u šatoru punom srče, već u kulturno-umetničkim društvima i u Radio Beogradu, gde će od 1968. snimiti oko 100 pesama za arhivu. Tako je postao radio pevač i pre nego što je počeo da snima ploče. A malo je snimio, tri singla, 4 albuma i nekoliko cd-a. Prosto, nije ga zanimala diskografsko-estradna scena. Kao stručnjak za međunarodnu trgovinu, proveo je 30 godina u "Politici", radeći na poslovima od referenta do šefa prodaje i plasmana svih Politikinih izdanja. Dakle, u penziju nije otišao kao pevač, iako je dobio status istaknutog estradnog umetnika. Pevanje mu nije bilo ni jedino ni osnovno zanimanje. Pitam se - gde bi mu bio kraj da je živeo samo od pevanja?

Doduše, Mirko je i ovako beskrajan, naročito beskrajno posvećen narodnjačkoj starini. Nije mu dovoljno što izvorne pesme tumači tako prefinjeno i aristokratski, već i nama slušaocima ostavlja najširi prostor za kreativno tumačenje pesama. U Muzičkoj apoteci smo se pozabavili pesmom "Grana od bora". Zašto Marica odbija cipele, da li možda izmišlja kako "ima oca na moru trgovca" da bi sačuvala svoju devojačku čast pred nevernikom? U Mirkovom opusu nema banalnih stihova. Njegova mera je, ono Njegoševo rešeto, što se zove vrijeme. Kroz to rešeto je prošla retko koja novokomponovana pesma, a da je ostala samo jedna - Svi pljevaljski tamburaši - "imao se rašta i roditi". Ovu pesmu je Mirko otpevao i komponovao na stihove pesnika Ruždije Krupe, jednog od najboljih tekstopisaca svih vremena. Mirko je pesmu prvi snimio i u narod zakucao 1987. Ovom je pesmom sebe obesmrtio, a svojim kolegama pevačima "poboljšao krvnu sliku u novčaniku".

Mirko Rondović Mirko Rondović Printskrin: Youtube/Mirko Rondovic

Ovaj istančani esteta i muzički gurman, snimao je samo sa najboljim šefovima orkestara: Ljubišom Pavkovićem, Branimirom Djokićem, Bokijem Miloševićem, Miodragom Jašarevićem, Brankom Belobrkom, Draganom Kneževićem, Miodragom i Aleksandrom Krnjevcem, Zoranom Pejkovićem...

Pored stotina društvenih i državnih nagrada i priznanja, ipak su mu draža priznanja kolega. U Muzičkoj apoteci smo ispričali sećanje Safeta Isovića. Vozio se Sajo prema Beogradu i u autu čuo kako, njemu nepoznat pevač, peva pesmu "Il' je vedro il' oblačno". Zapravo, seća se Sajo, pevač nije pevao nego medio! Zaustavio je auto, na prvoj benzinskoj pumpi pozvao telefonom Radio Beograd i saznao da je pevač koji ga je oduševio - Mirko Rondović.

Ponosim se Mirkom kao gostom Muzičke apoteke, još više Mirkom kao vernim slušaocem mojih radio i tv emisija.

Mirko Rondović Mirko Rondović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Da nam je više ovakvih poput Mirka, bilo bi više lepote, bilo bi i nas više, ako znamo ko smo to mi! Mirko nam je na "polzu otečestvu" ostavio svoju duševnu decu - stotine onarodjenih pesama i svoju biološku decu - Ninu,

Nenada, Predraga, Aleksandra i Ognjena. Najstarijeg Nenada je dobio u 25-oj, a najmladjeg Ognjena u 63-oj godini života. Mirkova životna deviza je: Nije bogat onaj koji ima kule i gradove, već ko ima kćeri i sinove.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    9. avgust 2019 | 11:39

    Bravo za Mirka Rondovića. Tako razmišlja pravi čovek i pravi roditelj. Pisao je posao a deca su bogatstvo.

  • Lado

    9. avgust 2019 | 11:13

    Ova Muzicka apoteka je pun pogodak. Tekstovi su divni, topli i vidi se da je g-din Milosevic "majstor svog zanata". Da ova rubrika sto duze traje!

  • Miloš

    9. avgust 2019 | 22:27

    Muzička apoteka je lek za dušu. Voditelj je maestralan. Da li mi možete poslati e-mail adresu ili broj telefona voditelja Gorana Miloševića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA