≫ 

Hit leta 1977. Pesme koje su obeležile čuveni festival i pobedile mnoge godine (PLEJLISTA)

U današnjoj Muzičkoj apoteci poslušati desetak pesama sa putujućeg festivala "Hit leta 1977."

  • 0

Kada bi sabrali pesme sa svih festivala narodne muzike i sličnih muzičko-takmičarskih manifestacija u Srbiji u 21. veku, teško da bi mogli izdvojiti pet pesama koje će se pevati i u sledećem veku.

Podsećam, godišnje se u Srbiji organizuje stotinak različitih festivala nove narodne muzike! Danas ćemo u Muzičkoj apoteci poslušati desetak pesama sa putujućeg festivala "Hit leta 1977." Tadašnji PGPRTB je okupio desetak svojih udarnih pevača i krenuo na višenedeljnu turneju po mestima širom Juge.

Uz ansambl Branimira Đokića pevali su: Šaban Šaulić, Lepa Lukić, Novica Negovanović, Bora Spužić Kvaka, Vida Pavlović, Zorica Brunclik, Branka Stanarčić, Nada Topčagić, Nedeljko i Dušica Bilkić, Goca Stojićević, Esma Redžepova...

Šaban je i ovde izdominirao sa dve pesme: "Jedna lasta ne čini proleće" na stihove čačanskog pesnika Atanasija Savića i "Nemoj pogled da sakrivaš" na stihove oficira srcelomca Novice Kostića. Šaban se još u vojsci oduševio Novičinim stihovima i mnoge je pesme komponovao u "smb" uniformi. Tako je Šaban otkrio kompozitora u sebi, pa mu Buca Jovanović nije više ni trebao.

Šaban Šaulić Šaban Šaulić, Foto: A. Nalbantjan

Branka Stanarčić je bila otkriće Šabana Šaulića i "nova nada" (iskreno, teško mi je da zamislim staru nadu). I Nada Topčagić je tada bila samo Vukasova nada koju je vinuo u zvezde pesmom "Zaklanjaš mi sunce". Novica Negovanović je nastupio kao veliko pojačanje PGP-a, tek pristigao kao bivši ekskluzivac Jugotona. Komponovao je, odsvirao, otpevao i snimio pesmu "Svaki dan bez tebe meni znači malo". Kao naslov pesme je izvučen pretposlednji stih iz pesme koja je postala antologijska - Jedna reka u mom kraju.

Ova pesma nije tako brzo postala hit, iz više razloga. I zbog traljavo izvučenog naslova, a ruku na srce, i zbog sujete i ljubomore čelnika nacionalne produkcije. Neki od njih su govorili za Novicu: "Malo mu što svira i komponuje, on bi i da peva!" Zato se Novica i nije dugo zadržao u PGP-u, prelazi u "Jugodisk", i 9 godina kasnije, 1986. snima na albumu kao poslednju pesmu i "Jedna reka u mom kraju". Overeno i ovekovečeno!

Zorica Brunclik Zorica Brunclik, Foto: Nikola Tomić

Kvaka je nastavio u svom stilu, zapravo, autori su se utrkivali da "Bata-Kvaletu" napišu adekvatnu. I Mikan Obradović, poznat po veselim pesmama i kolima vlaškog prizvuka, je pogodio Kvaku i njegove obožavaoce pesmom "Gde si sada kako ti je". Iz ove emotivke možete izvući makar pet podjednako lepih naslova!

U slavu ljubavi i leta 1977. još jedan evergrin "Sedam godina sreće" i bračni duet Dušica i Nedeljko Bilkić. Vida Pavlović, kraljica bola i tuge, otpevala je dve Šabanove kompozicije: "Misle ljudi da sam srećna" i "Otišo si na ulice grada". I Zorica Brunclik je otpevala dva bisera na "Hitu leta", dve pesme Novice Uroševića: "Juče znanci, danas stranci" i "Život si mi odneo sa sobom". Mogao bih još da ređam, ali, biće mnogo za jednu turu!

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA