≫ 

Kola na gitari: Zoran Starčević Stari i ostali majstori (PLEJLISTA)

Svojim pesmama i bravurama na gitari je podigao Kebu, ulepšao karijeru Ceci, Šabanu, Ljubi Aličiću, Sinanu Sakiću i Snežani Đurišić

  • 0

"Pevaj, pevaj! na kletoj gitari prsti tvoji igraju i kruže.

Zagrcnuo bih se u dimu i jari, moj poslednji i jedini druže.

Pevaj druže, nek se vrate dani i nekdašnje naše zore plam.

Nek poljupcem ona druge hrani, preživelo djubre, divni šljam.

Pevaj, pevaj! Ruke neka mašu: kobni zamah - kobi će doneti...

Čuj... nek idu svi u ... pivsku flašu... nikad, druže, ja neću umreti."

Ovako bi, možda, Sergej Jesenjin najavio merak na strunama u današnjoj plejlisti Muzičke apoteke.

Virtuoz na gitari, Zoran Starčević Stari, otvara splet "Sevdahom na žicama", a zatvara "Poskočicom". Šta sve može gitara u narodnoj muzici, ovaj rodjeni Lozničanin pokazuje već nekoliko decenija. Od 80-ih godina prošlog veka, svojim pesmama i bravurama na gitari je podigao Kebu ("Bre gidi džanum", "Plavo oko plakalo je", "Zar za mene sreće nema", "Nemam drage, nemam druga", "Ej sudbino", "Srce piše suzama"...), ulepšao karijeru Ceci ("U snu ljubim medna usta"), Šabanu ("Zadnju suzu isplakaću"), Ljubi Aličiću ("U Šapcu kraj Save"), Sinanu ("Žena kose duge", "Svirajte, napraviću lom"), Sneži Đurišić ("A kleo se, kleo")... Zadnjih godina se posvetio instumentalnom tumačenju muzičkih motiva sa svih meridijana. Sa svojim sinovima, akademskim muzičarima, formirao je trio "Balkanske Žice". Kad šest ruku zasvira na jednoj gitari, e, to treba doživeti!

Zoran Starčević Zoran Starčević Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Pokojni Rade Tomić Beli je za svog kratkog životnog veka malo snimao u odnosu na to koliko je vredeo. Snimio je nekoliko virtuoznih kola i odsvirao nekoliko foršpila u legendarnim pesmama, naročito sa Braćom Spasojević iz Čačka. Eksplodirao je u pesmi "Sve si mi uzela" koju je snimio Alija Pekić. Pokojni Toma Zdravković je bio očaran Radetovom gitarom, nije žalio para da mu plati sviranje na ploči. Nije vredelo, Radetu je bilo draže bekrijanje sa društvom u rodnom Prnjavoru. Ko je poznavao "Belog", znao je da ima i većih boema od Tome.

Rade Tomić - Beli Rade Tomić - Beli Printskrin: Youtube/Diskos Official

Jedna mirnija ruka i gospodskije sviranje - krase Dragana Bendekovića. Svirao je u brojnim ansamblima, bez preteranih trilera, taman toliko koliko je potrebno da razgali. Poslušajte, možda, najmeraklijsko izvodjenje "Moravca" i "Kolo za dušu".

60-ih godina prošlog veka je bio aktuelan "Kvartet gitara" iz Srca Srbije, koji je podjednako maestralno mogao da prati zabavnjake i "meksikance" i okorele narodnjake. Pratili su Cuneta, Mileta Bogdanovića, svirali sa Mijom Krnjevcem.

Poslušajte i malo novijeg majstora Branka Jovanovića sa voivođanskim motivima.

I zato:

"Ti gitaro samo sviraj,

neka drhte tvoje žice,

uvek tako brzo prodje

kad se živi nemilice." (Drago Britvić)

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA