≫ 

Snovi u narodnoj pesmi: Vesele, raduju, uznemiruju, zabrinjavaju, upzoravaju (PLEJLISTA)

U današnjoj Muzičkoj apoteci poslušajte najpopularnije i najlepše pesme koje govore o snovima

  • 1
Goca Stojicevic Printskrin: Youtube/Zvezde Granda

Ima li granice između jave i sna? Da li se sanja ono što se želi ili ono od čega se strepi? Kako da leći bude isto što i zaspati? Sanjate li crno-belo ili u koloru? Da li su velika dela rezultat velikih snova? Zašto se reč san koristi umesto reči mašta? Ovim i mnogim drugim pitanjima u vezi snova, bavili su se najveći umovi čovečanstva, od Homera i antičkih mudraca, preko Frojda i Junga, Šekspira i Dostojevskog, do Andrića, Selimovića, Dučića... Ako mislite da narodnjaci nisu dostojni ovakvih tema, varate se.

Rade Bogićević iz Ježevice kod Čačka šekspirovski zaključuje: "Nemam prava na te da se ljutim, od svega mi ostade da ćutim. Srce tešim, al' sebe proganjam, želeo bih, barem, da te češće sanjam."Bora Drljača je čovek vučije snage. Nije ni čudo kad ga je podojilo desetine žena, različitih vera! Svoju majku nije ni zapamtio, ubile je ustaše. Ovo ratno podgrmečko siroče propevalo je od muke, besa, prkosa, sirotinje. Boro je pre 50 godina napisao potresnu pesmu:"Nemam nikog da bih mogo' reći što su moje oči uvek vlažne,majke nemam da mi pruži ljubav, a ostale sve su uvek lažne. Tvoj glas nisam čuo da me zove, moje srce umire polako. Moje oko videlo te nije, dođi u snu da te vidim majko. Ti si radost moja koju mrak prekriva, ja bih srećan bio da si majko živa. Usne moje majko gorko čašu piju, kako je sve mračno bez tvojih očiju."

Bora Drljača Bora Drljača, Foto: Promo

Goca Stojićević je još kao srednjoškolka zapevala, onako iskreno, bez naučnih opservacija: "Kad te ljubim danju, ja te sanjam noću, snivam, snivam, u snu te dozivam."Ljuba Nedeljković, pevač tihe sete, piše o nemirnim snovima: "Kada noć padne, poželim da ne svane, jer svaka nova zora donosi nove rane."Boban Zdravković je pesmom Radeta Vučkovića Niškog (to nije onaj Rade, srpski Jesenjin) "Ne dolazi u moj san" postigao vrhunac karijere i nedostižan hit. I sevdalije su tumačile snove.

Gordana Stojićević Goca Stojićević, Printskrin: Youtube/PGPRTSOfficial

Nedžad Salković kroz stihove Milana Petrovića poručuje: "Sve, sve, sve je samo varka, samo pusti snovi, kada nikog nema da me stvarno voli."Hašim Kučuk Hoki je posle hita "Pijem da je zaboravim" postao besmrtan i mogao da živi samo od ove pesme. Ipak je nastavio sa snimanjem, naročito narodnjačkih šlagera na stihove pesničkih klasika. Poslušajte kako Hoki peva one najčuvenije Desankine stihove - "Ne, nemoj mi prići."

Za kraj ostavih jednu uspavanku, iz grla i duše najvećeg srcelomca Bore Spužića Kvake. Nešto mislim, bolje i Kvaka da vam peva uspavanku na ovoj vrućini, nego Mile Kitić. Bata Kvale je svojoj velikoj ljubavi, Šapčanki Neni Ilić, pevušio: "Sklopi oči mirno i pusti nek snovi na krilima vetra kažu - laku noć! I nek ćuti veče, neka list ne šumi, jer tako će brže miris jutra doć."Lepo je sanjati i pevati o snovima, lepo je snove pretočiti u pesmu. Ali, neke književne i tv sapunice preteraše sa veličanjem snova i njihovim mešanjem sa maštom. Onima koji poručuju da bez velikih snova nema velikih dela, preporučujem upozoravajući stih Vladislava Petkovića Disa:"U životu ima mnogo rana, samo zato što je snova bilo!"

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    14. avgust 2019 | 23:59

    Sve ove pesme pevaju i ova danasnja deca. Nezaboravne melodije i vrhunski izvodjaci. Samo glas i interpreracija Goce Stojicevic, duboko udara u dusu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA