≫ 

Muzička apoteka: Slobodan Nikitović, bravure na fruli i svemu što na frulu liči (VIDEO) (PLEJLISTA)

Ovaj daroviti Kosijerac je od instrumenta koji je dugo smatran "seljačkom razbibrigom čobana" napravio umetnost koja opčinjuje

  • 1

Frula je dugo smatrana neobaveznim seljačkim instrumentom za razbibrigu čobana, a prvi frulaši na pločama i radiju kvazi-umetnicima i naivcima. A onda se pojavio Sava Jeremić sa svojom okovanom frulom. Opčinio je i surovog Carevca i umilnu Radojku, a potom i ceo narodnjački svet.

Kada se pre pola veka na audiciji u odajama Radio Beograda pojavio Slobodan Nikitović, rekli su mu: "Ne treba nam još jedan Sava Jeremić."

Ovaj daroviti Kosijerac je na sledećoj audiciji pokazao svu širinu talenta i naročite posvećenosti svemu što na frulu liči. Tako je umetnički rođen baš u hramu narodne muzike maestro Slobodan Nikitović, okoreli dvojkaš i narodnjak. Njegova izvornost na nekoliko instrumenata opčinila je i Dragana Aleksandrića, jednog od najpismenijih narodnjaka. Postaje član prve postave Aleksndrićevog ansambla i mnogih drugih ansambala: Tomice Miljića, Miodraga Jašarevića, Bokija Miloševića, Branimira Đokića, Žarka Milanovića, Radojke Živković.

Šta sve može parče drveta kad je u Slobinim rukama, poslušajte i pogledajte u Muzičkoj apoteci. Zadivićete se kako jedno kolo svira na nekoliko instrumenata! Počne na fruli, nastavi na dvojnicama i okarini od pečene gline, a završi na frulnicama. Da, dobro ste pročitali, na frulnicama, Slobinom izumu sa duplim mogućnostima dvojnica. Čućete kako zvuči najduži instrument iz Slobine kolekcije - blok flauta sa produhovljeno smirujućim molskim zvukom. Upoznaćete istinskog narodnog a ne estradnog umetnika, posvećenog lepoti a ne komercijali, virtuoza koji nije živeo od muzike već za muziku, majstora koji sam izrađuje instrumente. Radni vek je proveo u Narodnoj skupštini, a nije se bavio politikom. Omogućavao je parlamentarcima tehničke uslove za rad.

U vremenu nametnute halabuke i sveopšte potrošenosti izvikanih, Slobina svirka dođe kao milopoj.

Slobodan Nikitović Slobodan Nikitović Printskrin: Youtube/Jugoton Music

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. avgust 2019 | 07:51

    ŠTA REĆI.GORANE SVAKA ČAST.BRAVO ZA MUZIČKU APOTEKU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA