≫ 

Dragoslav Mihajlović Kanarinac i njegove "bele note": Od ovčara do legende (PLEJLISTA)

Kažu da život piše romane, a Dragoslavove pesme su kroz decenije stvaralačkog rada inspirisale bele note. "Bele note" su emocija umetnika

  • 1

"Bio sam jablan jabuka u šumi divljine

Na mene su zveri oštrile zube

Preko mene je momak prosio devojku

Život je živeo život, a ljudi voleli ljude"

Ovako je Dragoslav Mihajlović Kanarinac opisao svoje 74 godine života i prvih pola veka na estradi. Sve je počelo u "belom velu" rodnog Lukova kod Svrljiga 17. avgusta 1945. Kuća na kraj sela bele boje, ispred kuće ruže bele koje je majka volela. Zelena livada ispred i oko kuće. Ćilim satkan od belih rada i đurđevka, a u bašti beli bosiljak. I noć i dan postaju srebrnasti i zovu na radost. U toj belini je i Dragan nosio majčinu belu košulju, nekoliko brojeva veću da bi potrajala što duže.

Kažu da život piše romane, a Draganove pesme su kroz decenije stvaralačkog rada inspirisale bele note. "Bele note" su emocija umetnika. One se ne pišu već nastaju u nedrima gde živi ljubav. Te bele note i danas žive u Draganu, čuvaju njegove pesme i daju smisao njegovom životu. Bog mu je podario tri izvora bistre hladne vode na porodičnom imanju: "Studenac" za zdravlje, "Mašalicu" za slavlje i "Vrelo" za bogojavlje. Po davnom verovanju, na Preobraženje, kasno u noć, silazile su sa plavog neba zvezde i vile koje su donosile sreću, zdravlje i mir u kući.

Dragoslav Mihajlovic Kanarinac Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Draganova "bela vila" i život njegovog života, supruga Jasna Kočijašević, donela je iz šeher Sarajeva još jedan nepresušan izvor života i stvaralačke inspiracije. Dragan je uz Jasnu postao Kanarinac. Imala je narodna muzika i slavuje, i dživdžane, i piskave sokole. Svaka ptica svojim glasom peva, al' nijedna kao Kanarinac! Eto, tako sam ga godinama najavljivao na radio talasima. Dragoslav Mihajlović Kanarinac, istaknuti estradni umetnik, sam svoj majstor, kant-autor stotina narodnih pesama u izvornom ruhu, kompozitor, pesnik, vokalni solista, organizator narodnih svetkovina, ljudina, moj prijatelj.

I dan-danas me muzički gurmani obasipaju pitanjem - kako je Kanarinac sa tako nejakim glasom i nekim pesmicama uspevao da pobedi na "Ilidži" i "Beogradskom proleću"? Moj odgovor je jednostavan - Kanarinac je jedan od prvih umetnika koji je srušio staro geslo "ko jači, taj bolji". Lepota u muzici nije samo u snazi i rasponu, u "avazu" što bi rekli u Bosni. Kanarinac je svojim "belim notama" doneo i publici i žiriju nešto novo. Na festivalima je iza sebe ostavljao i Tomu, Kvaku, Šabana, Safeta, Lepu... To ne znači da je i bolje pevao od gore pomenutih, već samo viši "umjetnički dojam", što bi rekla Milka Babović. Ja bih rekao šlagersko-lepršavi prizvuk novoj narodnoj pesmi. I zato:"Zapevajmo braćo mila ovu pesmu svi svadba, svadba, svadba..."

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA