≫ 

Aca Šišić: Sećanje na legendarnog violinistu (PLEJLISTA)

U današnjoj plejlisti poslušajte 8 Šiletovih kola i pesme "Svud me diraj al' u srce nemoj" i "Jedna žena još ne spava"

  • 1

Aleksandar Šišić Šile (17. 08. 1937. - 02. 07. 2007.) je po mnogima najbolji violinista sa ovih prostora. Doduše, imao se na koga umetnuti, malo na đeda, malo na oca. Tako je "mali Šebek" (stari nadimak Šiletovih predaka) od svoje pete godine zasvirao violinu, postao njen rob, kako je govorio u mojim emisijama.

Ljubav dečaka i violine razvila se kao u nekoj bajci, mada, Šiletovo detinjstvo nije bilo bajkovito. Sirotinja ga je naterala da sa 12 godina počne da zarađuje kod gazda. Svirao je za lonac masti i džak pšenice. Jednom se vratio umoran posle naporne svirke, seo kraj šporeta na kome se u velikom loncu kuvao veš. Malo je gudio, malo dremao. U jednom trenutku ispalo mu je gudalo, i to na vrelu ringlu. Otac mu je u svom besu kupio novu violinu, što je bio znak za početak Šiletovog meteorskog uspona.

Aleksandar Sisic Sile Aleksandar Šišić Šile, Printskrin: Youtube/Priče o umetnosti

Plenio je svojim umećem na svadbama i vašarima, još više u beogradskim kafanama: "Ineksu", "Gradskoj kafani", "Tašu". Čuveni Toša Elezović, poznat kao Titov harmonikaš i režimski muzičar, "vrbovao" je Šileta i poveo na višegodišnju turneju po "Amerikama". Glas o Šiletu je dopro i do Carevca i Bata Radeta Jašarevića, tako da je postao i solista Radio Beograda. Za njegovu svirku, prepoznatljivu po balansiranju između akademske preciznosti i improvizacija svojstvenih samoukom geniju, otimaju se najbolji orkestri: Ljubiše Pavkovića, Bokija Miloševića, Branimira Đokića, Dragana Aleksandrića...

Pričao je u radio izdanju Muzičke apoteke, kako se za vreme jednog nastupa sa VNORTS-a jedan čovek iz publike popeo na binu i počeo da ga pretresa tražeći električne žice, u neverici da se violina može svirati tom brzinom! Svoju virtuoznost je znao da drži pod kontrolom. Svirao je "na pola gudala", rekli bi violinisti, bez ikakvih "vozova". Iako bez školske i muzičke diplome, Šiletova svirka pleni gospodstvom, umetničko-akademskim nivoom. Bez obzira sto je postao pravo malo božanstvo na violini, živeo je skromno, tiho, povučeno, maksimalno posvećen porodici, supruzi Mici, sinu Panteliji i ćerki Gordani. U današnjoj plejlisti poslušajte 8 Šiletovih kola i pesme "Svud me diraj al' u srce nemoj" (prvi snimio Toma Jovanović, a komponovao Aca Šišić pre skoro pola veka) i "Jedna žena još ne spava" (peva Mića Piromanac uz nezaboravne Šiletove foršpile).

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🎻🎶🎶

    19. avgust 2019 | 08:55

    Neponovljiv, svira iz srca i duše, ima i sada dobrih violinista, ali ne kao ova stara garda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA