• 4

Bećarci, kraći i umereni: Od Anđelke do Trofrtaljke (PLEJLISTA)

Uz bećarac se, po pravilu, ne igra. Bećarac je dobar za natpevavanje. Pesmu povede jedan glas, a onda na poslednjem slogu deseterca, prihvate i ostali

  • 4

Sremski, banatski, bački, slavonski, lički, kraći, duži, momački, devojački, bezobrazni... Pevaju se bećarci otkad je bećara, a "bećari bećaruju dok im ne dosadi". Vuk Karadžić im nije pridavao veću pažnju, iako je bilo bećaraca i u tursko doba, naročito posle oslobođenja. Ako smo mogli pet vekova pod Turcima, možemo i pet dana da bećarujemo - poručuju naši prvi bećari. Baš takve vesele i muzikalne momke, uvek spremne na šalu, imali su u svojoj blizini i Karađorđe i Miloš.

Bećarska pesma je izraz našeg urođenog šeretluka i prkos protiv svih težačkih muka. Koliko ljudi i krajeva, toliko i bećaraca. Ipak, bećarce krasi ista muzička podloga i rimovani dvostih od po deset slogova. Prosto, bećarac je kad na istu muzičku podlogu pevaš šta ti dođe. Zato bećarci  i nemaju kompozitore, a tekstopisci se dopunjuju svakim novim izvođenjem. Bećarci su tipična kolektivna narodna tvorevina. Ako muzika oslikava dušu i karakter jednog naroda, onda je bećarac autentičan muzički izraz naše ravnice: zajedljiv, sočan, vrcav, mastan.

Andjelka Govedarovic

Anđelka Govedarović, Printskrin: Youtube/ Petar Zivkovic - Pera Sremac

Uz bećarac se, po pravilu, ne igra. Bećarac je dobar za natpevavanje. Pesmu povede jedan glas, a onda na poslednjem slogu deseterca, prihvate i ostali. Nekad se pevao uz gajde i tambure, danas se peva i uz gitare i harmonike. Pravi bećar peva i bez instrumenata - šta će meni gajde i tambure, ja na suvo pored moje cure! Bećarci su začinili i mnoge legendarne filmove. Izdvajam film Saše Petrovića "Biće skoro propast sveta", uz maestralne songove Mije Aleksića, poput: "U pustinji čuvao sam svinje!"

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Komentari

  • Lado

    Divna, zaista divna rubrika, da potraje sto duze. I nenadmasna g-dja Govedarevic.

  • Realno

    Legendarna Zena i dàlje lepo izgleda!

  • Boža zemunac

    Bravo Goran, živ bio.Ulepšao si mi jutro kao bivšem pevaču.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima