• 4

1984: Vrhunac jugoslovenske diskografije, zvezde i hitovi, siročići i njihovo vaskrsnuće (PLEJLISTA)

Deset puta po deset ovakvih plejlista bilo bi malo da obuhvati sve hitove iz 1984.

  • 4

Jugoslovenska diskografija 1984. dostiže svoj vrhunac. Malo ko je, međutim, mogao da nasluti krvavi kraj jedne države i raspad njene diskografije. 

Toma Zdravković je pesmom "Dotako sam dno života" još jednom sebe obesmrtio.

Marinko Rokvić je posle hita "Da volim drugu ne mogu" overio svoje mesto u samom vrhu i pesmom "Jedina moja".

"Ide Mile lajkovačkom prugom" se pevalo mnogo pre Tozovca. Braća Bajić su i snimili ovu pesmu, ali tek Tozinim šmekerajem ova pesma postaje antologijska.

Vera Matović je snimila "Marka", ispostaviće se, pesmu svog života.

Sneža Đurišić je posle kratkih i slatkih pesmica "Mala soba tri sa tri" i "Nema ćara od bećara", snimila jedan ubitačan sentiš Radeta Vučkovića "Sve je prošlo među nama".

Muzicka apoteka

Snežana Đurišić/Printskrin: Youtube/ Snezana Djurisic

Kumovski tandem ne zna za promašaj. Od 1979. pa redom, svake godine, Novica Urošević iskomponuje po nekoliko mega-hitova za Mitra Mirića. '84. se zavrtela "Palim zadnju cigaretu".

Još jedan uspešan tandem je carovao tih godina - Dragan Aleksandrić i Miroslav Ilić. Posle antologijske "Pozdravi je, pozdravi", teško je bilo očekivati nešto veće. Dragan Aleksandrić je prethodne godine ('83) snimio sa Radišom Uroševićem pesmu "Još te nešto čini izuzetnom". Pesma je prošla potpuno nezapaženo, kao da i nije snimljena. Snimaju je na Miroslavljevom albumu "Jesen sedamdeset i neke" kao poslednju, tek da popune ploču. Pesma je godinama bila nezapažena, i tek u 21. veku kreće vaskrsnuće.

Muzicka apoteka

Toma Zdravković/Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Možda i najveći primer vaskrsnuća u narodnoj muzici je Milanče Radosavljević i njegova pesma "Dao bih ovo malo života". Milanče je, u godinama vrhunca jugoslovenske diskografije, bio lokalni pevač na terenu: Lipovica -Obrenovac - Šabac - Loznica - Valjevo. Na ovom albumu iz '84. slušale su se na lokalnim radio stanicama i "Magla pala", "Ti odlaziš, bol ostavljaš meni", "U očima druge žene", a "Dao bih ovo malo života" ostala siročić. Petnaest godina se nije čula, a onda, 90-ih kreću privatne radio stanice u Beogradu i Pančevu, pre svih "Bonton" i "Ritam", kreću i pirateri koji su na ulicama prodavali sve Milančetove pesme na CD izdanjima. Tako se Milanče "ušunjao" u Beograd.

Milanče je, tim povodom, izjavio u mojoj emisiji: "Kad je život pojeftinio, moje pesme su poskupele". Sećam se, moj uvaženi kolega Jasminko Stepić sa RTS-a, radeći na popularnom "Sto kecu", prvi put je najavio Milančeta kao Milojče. Nije ni čuo za čoveka! Slično je bilo i na Studiju B. Aca Kostić, urednik narodne muzike i voditelj čuvene emisije "Sabor", me je pitao, posle mog čuđenja da Studio B nema nijednu Milančetovu ploču: "Je l' to Milanče šou?". Dakle, Milanče šou je pre četvrt veka bio veće ime u beogradskom etru od Milančeta Radosavljevića. Danas je Milanče toliko vaskrsao da može da se pohvali najmlađom publikom od svih pevača svoje generacije, a njegova pesma na stihove Stevice Spasića "Dao bih ovo malo života" je postala jedna od najslušanijih novokomponovanih narodnih pesama.

Vida Pavlović

Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

'84. Vida Pavlović snima pesmu svog života "Ostala je pesma moja", a Halid Bešlić u tandemu sa Nazifom Gljivom čuvene "Dijamante".

A tek "Južni vetar"... Deset puta po deset ovakvih plejlista bilo bi malo da obuhvati sve hitove iz 1984.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Komentari

  • Antologija

    Halíd Muslimovic Hej ljubavi u dalekom gradu, Mene je ucilo vrijeme...

  • Saša

    Miroslav ilić kralj King..

  • Gavra

    Te davne 1984 godine bila je I Zimska Olimpijada u Sarajevu. Jugoslavija je dostigla vrhunac. Bili smo najbolji deo sveta.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima