≫ 

Sećanje na Esmu Redžepovu: Kraljica, ali prava, svetska (PLEJLISTA)

Ovaj večiti devojčurak je u mnogo čemu bio prvi, naročito u humanosti

  • 3

"Tugu moju pesmom smirujem, s pesmom igrom drugujem. Leti, leti, pesmo mila, srce moje napojila. U srcu dane spore brojim, kad ću se vratit kraju mom. Tebe sam zemljo željna već dugo, osmeha majke u domu svom." Ovom se pesmom Esma odužila svim zavađenim narodima i državama bivše Juge. A voleli smo je i prisvajali kao našu, iako još uvek ne znamo ko smo to mi!

U svetu potrošenih vrednosti i još potrošenijih titula, Esma Redžepova (08.08.1943 - 11.12.2016) dođe kao jedini primerak istinske svetske kraljice romske muzike. Dosadiše mi raznorazni romski kraljevi koji nisu snimili nijednu romsku pesmu. Ovaj večiti devojčurak je u mnogo čemu bio prvi, naročito u humanosti.

Esma je prva romkinja koja je u bivšoj Jugoslaviji zapevala javno na maternjem jeziku, i to na talasima Radio Skoplja 1956.

Prva je jugoslovenska umetnica koja je 1962. godine održala koncert u prestižnoj pariskoj Olimpiji.

Esma Redžepova Esma Redžepova/Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Esma je prva dama sa ovih prostora koja je u pevanju spojila gotovo nespojivo - snagu i emociju.

Esma je prvi devojčurak sa radija kome se poverovalo. Tom prodornom glasu i emancipovanom devojčetu nije odoleo ni čuveni Stevo Teodosijevski. Prvo je uzima da nastupa uz njegov ansambl, dovodi je u Beograd da bi dodatno školovala glas. U taj čisti, detinjasti glas, zvonak poput srebrnog zvona, zaljubio se dvadeset dve godine stariji Stevo Teodosijevski, kompozitor, pesnik i aranžer.

Esma je prva estradna umetnica koja se javno pohvalila da je najbogatija žena zato što ima sto dvadeset četvoro unučadi i šestoro praunučadi.

Esma Redžepova Esma Redžepova/Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Esma je, najzad, i zvanično proglašena za kraljicu romske muzike na "Prvom festivalu romske muzike i pesme" u Čandigaru (Indija) 1976. Dakle, kraljica, ali prava, svetska!

Esma je pevala ne samo romske, nego i makedonske ("Na Struga dućan da imam", "Na srce mi leži"), turske ("K' zum seni Alija", bugarske ("Srce za srce menjavam"), indijske ("Bojate bane buski"), jevrejske ("Hava nagilah"), srpske ("Stan meseče" sa Mijom Krnjevcem).

Od nekoliko stotina pesama iz Esminog opusa odabrah ovih deset, prvih deset koje mi nadođoše, a koje možete poslušati u plejlisti na početku teksta.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • salko

    22. avgust 2019 | 08:34

    Esma,Toma,Kvaka,Bajramovic Saban,...Nesablonski umjetnici,boemi,legende.Zivjeli i stvarali u srecna vremena.Nikad vise takvih osobenosti,ovo sad je moralni sunovrat.Kako u narodnoj,tako i u ostalim zanrovima muzike.

  • MK

    22. avgust 2019 | 09:37

    ESMA KRALJICA, HUMANISTA. UVEK NASMEJANA JEDNA JE ESMA.

  • Miki Sa

    23. avgust 2019 | 18:45

    Esma je bila veliki čovjek i umjetnik koji se rodi jednom u što godina. Obilježila je jedno vrijeme i svi mi smo sretni što smo zivjeli u tom vremenu. Molim dragog Boga da je primi u Dženetska prostranstava i smiluje se njenoj plemenitoj duši!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA