≫ 

Meksikanske pesme: Kad su Perović i Karović pevali bolje i od samih Meksikanaca (PLEJLISTA)

Mama Huanita je kod mnogih zasenila majku Jugovića

  • 6

Aaaa ja, ja, ja, jaaaj - odjekivalo je polovinom prošlog veka u bivšoj Jugi.

Meksikanske pesme (zapravo prepevi, popularni "Meksikanci") su pevali i snimali i najokoreliji narodnjaci, i tipični šlageraši i ubeđeni rokeri i džezeri.

Kad je prošao val radija, Luksemburga i Sanrema, stigla je, sa prvim televizorima, plima "Meksikanaca". U tv ponudi istoj za sve, lako se pamtila muzika iz filmova "Jedan dan života", "Most na reci Kvaj", "Pesma Karabina"... Mama Huanita je kod mnogih zasenila majku Jugovića. Seljaci su u brazdi i na pijaci sa istim žarom pevušili i slušali i Safeta, i Lolu i Karovića. Sve bilo je muzika - primećuje Arsen Dedić. I to skupa muzika, strogo žanrovski podeljena. Mnogi su kupovali ploču, sa npr. Cunetovim "Haliskom", a tek onda uzimali kredit da bi došli do gramofona! Marijači i sombrero šeširi su se toliko odomaćili, da su i najžešći Šumadinci skidali "Haliska". Tako je Srba Milutinović Šamovac hteo da se pohvali svom kompozitoru Obrenu Pjevoviću kako skida "Dolores" i "Huanitu". Kad je Srba zapevušio, Obren se isprsi sa svojom šajkačom i pocepanim džemperom, i reče: "Sve je to lepo, samo, zar ti ja ličim na Meksikanca?"

Nikola Karović, Slavko Perović Nikola Karović, Slavko Perović Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Meksikanske pesme su snimali: trio "Tenori", trio Ti Vi Di", trio i kvartet "Paloma", Đorđe Masalović, Cune Gojković, čak i Mišo Ķovač, Čobi i "Pro arte"... Ipak, najveći trag kad su "Meksikanci" u pitanju ostavili su Slavko Perović i Nikola Karović, i samostalno i u duetu. Iako stilski i mentalno potpuno različiti tipovi, sjajno su se nadograđivali u pesmi. Slavko je umereniji, suptilniji, muzički školovaniji i širi, a Nikola prodorniji, glasovno jači, zvonkiji. Pevali su bolje i od samih Meksikanaca! I dan-danas u dubokoj starosti gospon Nikola Karović pusti svoj prodorni glas, naročito seljankama na banjičkoj pijaci. Gospon Slavko se decenijama ne pojavljuje u javnosti. Pokušaću da ih dozovem u Muzičku apoteku.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    27. avgust 2019 | 10:32

    Bravo za tekst i vraćanje u lepše vreme.Bogu hvala nastupao sam sa obojicom.Divni ljudi i pevači.Živi bili na mnogaja ljeta.

  • Др

    27. avgust 2019 | 08:55

    Их, па то су јадо Црногорци, вазда најбољи у свему!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA