≫ 

Sećanje na kralja sevdaha: Safet Isović je nezaboravnim pesmama osvojio Jugoslaviju (PLEJLISTA)

Safetov prirodan i snažan tenor iz punih pluća osvojio je i najstrožu kritiku i najširu publiku

  • 6

3630

Mnogi su i pre i posle Safeta pevali sevdah. Safet je živeo, osećao i tumačio sevdah. Legendarni sevdalija je rođen 06. 01.1936. u Bileći. Otac Ahmet i majka Emina lepo su pevali uz saz i šargije. Uz njih je i Sajo propevao i to u vihoru drugog svetskog rata, seleći se sa porodicom u Banjaluku, Trebinje i Slavonski Brod. Dolaskom u Sarajevo 1955. upisuje pravo i jezike i postaje član čuvenog KUD-a "Slobodan Princip Seljo". Uz Joza Penavu i ostale autoritete sevdaha, rano je naučio da skida sevdalinke s nota. Usavršio je i ono što mnoge Sajine kolege nikad ne nauče: tehniku disanja, vladanje dijafragmom i postavljanje vazdušnog stuba. Krajem 50-ih postaje pevač Radio Sarajeva, a početkom 60-ih počinje sa snimanjem ploča uz duo harmonika Ismet Alajbegović Šerbo - Jovica Petković. Od prve do poslednje ploče snimao je samo autentične sevdalinke i novokomponovane pesme sa sevdalijskim prizvukom.

Safetov prirodan i snažan tenor iz punih pluća osvojio je i najstrožu kritiku i najširu publiku. Iz Safetovog glasa su izbijali i snaga i zdravlje. Svojom interpretacijom je nadograđivao i dela najvećih pesnika i kompozitora: "Jahao sam konje" (Aleksa Šantić), "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Malenim sokakom", "Šta se ovo Bosnom čuje" (Rade Jovanović), "Ne vjeruj joj jarane", "Bosna moja", "Hvalila se žuta dunja" (Radojka Živković), "Ko se jednom napije vode sa Baš-čaršije", "Ja sam čovek od meraka", "Doživeću sto godina" (Novica Negovanović), "Šeher grade Banjaluko mila", "Razbole se srce moje", "Kada moja mladost prođe" (Jovica Petković), "Prolazi jesen, na pragu je zima", "Svi su ljudi isti", "Život sam ti draga dao", "Tuđe ruke, tuđe usne" (Mija Krnjevac), "Dva jarana", Ne pitaj me sejo rođena", "Žena sa očima plavim", "Uzdaj se u mene" (Buca Jovanović), "Prođoh Bosnom kroz gradove" (Dragiša Nedović), "Zarasle su staze moje" (Mića Stojanović), "Kad odlaziš sunce milo" (Damjan Babić)...Safet je dvadesetak pesama iz svog opusa sam komponovao.

Safet Isović

Safet Isović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Namerno napisah imena i prezimena nekih znamenitih srpskih autora. Jer, Safeta nikako ne treba vezivati samo za Bosnu i Bošnjake. Sećam se, tokom rata 90-ih, nekih agresivnih prebacivanja mojoj malenkosti: zašto na radio stanicama u Beogradu emitujem ovog "srbomrsca"? Možda se Sajo svojim jezikom i ogrešio o Srbiju. Ali, koliko ja znam, Safet nije pevao ni na turskom, ni na arapskom, ni na bošnjačkom jeziku, nego na čistom srpskom i to, najčešće, pesme srpskih autora. Teško da bi Safet postao umetničko-estradna gromada bez Beograda i Srbije. Samo za PGPRTS je snimio oko 30 gramofonskih ploča. S druge strane, Safet je bio i ostao uzor gotovo svim pevačima iz Srbije i iz bivše Juge. Pričao je Nedeljko Bilkić u Muzičkoj apoteci kako mu je, kao mladom kolegi posle jednog koncerta, prišao Sajo i rekao: "Bićeš veliki pevač, ali treba da školuješ glas. Ja sam spremam da ti dam milion dinara za časove solfeđa." Nedeljku su te Sajine reči vredele više od ponuđenog miliona.

Safet Isović

Safet Isović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Mnogi su se s njim poredili, niko se s njim izmerio nije. Šaban ga je tehnički i prevazišao, nadmašio ga je i širinom svog opusa. Safet nije mogao da peva kao Šaban ove moderne i ritmične pesme. Ali, što može Safet umerenim gestovima i grimasom, ne može ni Šaban. Takvu kulturu izbora i tumačenja pesme nema niko od pevača narodne muzike.

Safet je završio svoj vakat na današnji dan pre dvanaest godina, kao vojna i civilna žrtva rata, sa penzijom od dvesta konvertibilnih maraka. Govorio je - da sam čuvao koze, zaslužio bih više! Večno gladan Bosne i sevdaha pozdravio nas je ovom pesmom:

"A po čemu da se prepoznamo, Bosno moje mladosti i sna,30

zar mi više pevati ne znamo, drage pesme što ih srce zna."

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samotnjak

    2. septembar 2019 | 08:17

    Neponovljivi kralj sevdaha

  • Косингас

    2. septembar 2019 | 08:54

    А, што је имао приватни затвор за Србе у Сарајеву? То ништа!

  • Sevdalija

    24. avgust 2020 | 17:54

    Niko nikad pjevati neće tako vjerodostojno i dobro kao Safet Isovic. Hvala mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA