≫ 

Grlata gospoda: Pevači iz čijeg glasa izbija snaga (PLEJLISTA)

Nema tog prozaičnog teksta koji grlata gospoda ne bi zavrtela

  • 1

Kad bih bio predsednik "grlatog saveza", za selektora bih postavio Predraga Vukovića Vukasa. Pretpostavljam da bi Vukas odabrao sledećih jedanaest: Slobodan Lalić, Miroslav Radovanović, Nedeljko Bilkić, Vinko Brnada, Boris Lazović, Zoran Jovanović, Aca Ilić, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Safet Isović, Stevo Damljanović. Ovo bi bila muška narodnjačka reprezentacija, tipična napadačka.

Nema tog prozaičnog teksta koji grlata gospoda ne bi zavrtela. Neme te mlitave melodije koja se snagom i rasponom glasa ne bi živnula. Nema tog ozvučenja koje bi izdržalo garantni rok uz njihov avaz. Etnografski posmatrano, reklo bi se, sve sami gorštaci - sa Rudnika i Javora, Trebevića i Romanije, Leotara i Ovčara.

Muzicka apoteka "Grlata gospoda" u Muzičkoj apoteci/Printskrin: Youtube/ PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS, PGP RTS

I ovi rođeni ravničari, poreklom su uglavnom brđani koji u svom arhetipu nose glas čobana, krik vuka i hajduka. Žeže njihova riječ i tijesno joj je u grlu i željna je da zavapi - rekao bi Tin Ujević. A kad "ožeže" Zoran Jovanović u radio izdanju Muzičke apoteke 90-ih, usledi totalni "kurcšlus" na načičkanim frekvencijama. Pomešaju se radijske i policijske frekvencije, a iz kontrole leta me mole da puštam neke malo tiše!

Poslednjih godina su beogradske frekvenciie proređene, ali, i očišćene od narodnjaka. Možete li zamisliti vozača u prepunoj 95-ici da odvrne radio "do daske" dok Slobodan Lalić zakiva "Pješke idem iz grada"? Možda bi se i trgao neki otupeli Beograđanin, možda bi vozač "popio" suspenziju ili batine. Svakako bi bilo manje ravnodušnih.

Pored ovih 11 grlatih sa današnje plejliste, ima još pevača koji "tresu planine" i pevaju pravolinijski kao auto-put. Ako ih ne volite, ne brinite - sutra će vam u Muzičkoj apoteci zapevati tiha gospoda.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA