≫ 

Tiha gospoda: Milanče, Himzo, Nedžad, Kalezić, Dančuo... (PLEJLISTA)

Srećom, u pesmi ne važi ono - ko jači, taj bolji!

  • 0

I glas je ogledalo duše. Glas je možda i najsavršeniji instrument i najsuptilniji insajder. Ne može da te ofira spolja, ali te prilično odaje iznutra. Ne zaljubljuje se samo na prvi pogled, zaljubljuje se i na prvo slušanje.

Jovan Dučić veli: "Muškarac se uglavnom zaljubljuje gledajući ženu, a žena se uglavnom zaljubljuje slušajući muškarca". I najšira publika se decenijama zaljubljivala u pevača isključivo čulom sluha. I najveći kompozitori narodne muzike slušali su buduće pevače.

Buca Jovanović je tražio od Zorana Kalezića makar toliko "avaza" da svojim pevanjem poplaši ribu. Mnogima se činilo da će Kalezić na početku karijere izdahnuti na bini sa svojim uzdasima i jecajima.

Milanče Radosavljević u Muzičkoj apoteci reče: "Ja nemam neki razoran glas od koga pucaju čaše i prozori. Ne upadam kroz krov u kuću, već se uvlačim na sporedan ulaz".

I sevdalije su imale suptilne tumače. Doktor Himzo Polovina, neuropsihijatar, lečio je svoje pacijente i pesmom. I najteža sevdalinka u Himzovom izvođenju deluje tako smirujuće.

Muzicka apoteka Muzička apoteka/Foto: Promo

Slična je situacija i sa Nedžadom Salkovićem. Svojim glasom je razneživao dame i pomalo stvarao zavist kolega. Jedan grlati je govorio za Nedžada: "Peva kao da razvlači pitu".

Mile Bogdanović i Žarko Dančuo su bogomdani za lake note i gospodski ugođaj. Ubeđen sam da bi bili idealni za uspavanke. Bolje da vas uspava Mile Bogdanović, nego Mile Kitić. 

I šumadijski pevači imaju svoju tihu svitu - Marko Lukić, Mileta Marković, Ljuba Nedeljković. Ova trojka je veoma slična, tako da je Ljuba Nedeljković pevao na pločama Marka i Milete malo teže refrene.

Senad Milanović je oličenje tihog narodnjaka. I tako slabašnog i tanušnog glasa, postao je vrlo tiražan pevač hit-mejkera Novice Uroševića. Na radiju sam ga prozvao Senad "nejaki".

Možda će vam još neki sa današnje liste zazvučati kao nejaki. Nejaki, ali završe posao - probude emociju. Srećom, u pesmi ne važi ono - ko jači, taj bolji! 

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA