• 1

U susret Kupusujadi u Mrčajevcima (1): Obrenove pesme koje su snimane pre Miroslava (PLEJLISTA)

Mrčajevci nam podariše i Obrena Pjevovića, jednog od najvećih pesnika i kompozitora narodne muzike

  • 1

Već 17 godina, svakog trećeg vikenda u septembru, Mrčajevci su centar srpske izvornosti i sabornosti, Mrčajevčani su domaćini Kupusijade. Kad celo selo kuva nekoliko dana, i najmodriji kupus porumeni, i najtvrđa slanina se istopi, i najmrgodniji zapeva u obližnjim šatrama i kafanama.

U Mrčajevcima se tradicionalno lepo peva i svira, baš onako s apetitom, punog srca i širom otvorene duše. U Mrčajevcima je bivalo više dobrih svirača i pevača nego u Čačku. Na kraju krajeva, Mrčajevci nam podariše i Obrena Pjevovića, jednog od najvećih pesnika i kompozitora narodne muzike.

Obren je jedan od poslednjih izdanaka narodnog pesnika i kompozitora (ne estradnog), jedan od autentičnih tumača lepote patrijarhalnog načina života. Obren nije pisao i komponovao pesme da bi zaradio pare. Nije snimao ploče da bi dostigao zlatne tiraže. Ono što je video dalje, čuo bolje i osetio dublje od svojih seljaka, nesebično je prenosio i na druge. Obrenova pesma je:

1. svima razumljiva
2. lepa od početka do kraja, "u celini celosti" što bi rekao Ziika Obretković
3. svojom emocijom stvara sliku kod slušaoca.

Mnogo pre nego što bi u studiju snimao svoje stihove i rime, isprobavao bi pesme na mobama, komišanjima, igrankama, prelima, svadbama, vašarima, kafanama, crkvenim portama, koncertima.

Polovinom prošlog veka osnovao je putujuću muzičku družinu "Raspevana Šumadija" u kojoj su pevali i svirali Gvozden Radičević, Bosa Ovuka i Rade Bogićević, Srba Šamovac, Veljo Popović, Spasoje Dukić, Spomenka Avramović, Sida Marković, Velja Jevtović, Leposava Ilić, Mlađo Urošević, Stanojka Joksić, Stanimir Stojanović, Miloje Baralić...Tu su bili i idol mnogih harmonikaša Dragan Aleksić i stidljivo momče, "vunderkind", Miroslav Ilić.

O saradnji Miroslava i Obrena ćemo u sutrašnjoj Muzičkoj apoteci. Danas poslušajte Obrenove pesme koje su pre Miroslava snimali neki drugi pevači.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Komentari

  • Saša

    Miroslav ilić najbolji srpski pevač svih vremena....

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima