≫ 

Festival narodne muzike "Beogradski sabor" (1) posle višedecenijske pauze se obnavlja (PLEJLISTA)

Festival je okupljao najveće autore, najpopularnije izvođače i instrumentaliste novokomponovane narodne muzike, zasnovane na izvornoj narodnoj tradiciji

  • 3

Festival "Beogradski sabor" je, posle sarajevske "Ilidže", najveći festival narodne muzike na prostorima bivše Juge. Nastao je u Beogradu polovinom 60-ih i intenzivno trajao do kraja 70-ih. Okupljao je najveće autore i najpopularnije izvođače i instrumentaliste novokomponovane narodne muzike, zasnovane na izvornoj narodnoj tradiciji, naročito na Šumadiji i sevdahu.

Pokazalo se da Ilidža, koliko god bila velika, nije mogla da podmiri narodnjačku žeđ. Čelnici PGPRTB-a su pokušali da nadmaše Ilidžu. Koliko su u tome uspeli, procenite sami. "Ilidža" ima kontinuitet, "Sabor" se obnavlja posle četrdesetogodišnje pauze. Srbija, svakako, vapi za državnim reprezentativnim festivalom prave narodne muzike. Krajem oktobra 2019. očekuju nas dva polufinalna takmičenja i finale obnovljenog "Beogradskog sabora".

Muzička apoteka će, u iščekivanju novih i pravih narodnih pesama, podsetiti na nekoliko besmrtnih od pre pola veka:"Imam nano dva dilbera", "Na livadi skupile se devojke", "Odrasla sam ovce čuvajući", "Dočekaj mi majko svate", "Idu putem dvoje ne govore", "Mito bekrijo", "Šta u srcu kriješ", "Nema te nema", "Života nema bez tebe"... Priznaćete, ovako na prvu, sve same izvorne pesme. Srećom, znaju se njihovi autori: Pera Tanasijević, Radoslav Graić, Mija Krnjevac, Mića Vojnović, Jozo Penava. Pomenuti ni slutili nisu da će ih ove pesme nadživeti. Primera radi, legendarni kompozitor Radoslav Graić je pesmu "Zašto dušo ne dođeš" na festivalu "Beogradski sabor" 1969. dao Vasiliji Radojčić. Malo ko je verovao u tu pesmu, delovala je dosadno, na ploči je pogrešno upisan naslov (Zašto dušo ne pođeš). A na kraju - pobedi Mita bekrija! I Vasiliju, i Graju, i naslov!

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    19. septembar 2019 | 09:38

    Srećan rođendan hit mejkeru Miši Markoviću

  • Drrven D

    17. novembar 2020 | 07:36

    Bio sam svedok tog sabora kada je Vasijlia odpevala Zasto duso ne dodjes,tako je pravi naslov,a odomacila se Zasto Mito ne dodjes.Vasilija tada nije pobedila vec je dobila cetvrtu nagradu,a pobednik je bio Zika Nikolic,takodje pevao Grajinu pesmu ,a pesma se zvala "Dani su pobjegli,zore su nestale.U Holu "Nultog sabora" zajedno sa Grajom smo se sreli i seti tih podataka,a kasnije nam se pridruzio Rasa Pavlovic i Minja Subota i ozivili secanja na Ilidzu i pesmu Hajro Hajrija.Cak smo i otpevusili refren.Naime mnogo misle da je tada Vasilija pobedila.Odluka strucnog zirija bila je takva,a slazem se da je Vasilija sa tom pesmom pobedila vreme,neznam dali i samu sebe i Graju,jer bilo je jos nmogo mnogo njihovih zajednickih i singl (posebnih) uspeha.

  • DervenD

    16. novembar 2020 | 19:31

    Na svu zalost Misa Markovic nas je nadavno napustio i ceka nas u carstvo nebesko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA