≫ 

Hoćemo li u Šabac na vašar: Pesma stara koliko i vašar (PLEJLISTA)

Šabački vašar je, u godinama dok se muzika slušala, bio najveća berza narodnjaka pod otvorenim nebom

  • 1

Tek kad uđeš u narodnu pesmu, i to onu izvornu, neznanog autora, računaj da si živeo. Šabački vašar živi više od jednog veka, taman koliko i pesma koja ga je ovekovečila.

"Hoćemo li u Šabac na vašar" - zapevaše bogati šabački trgovci, obučeni u Beču i Pešti, spremajući se na najveću stočnu pijacu u Evropi. Uzimali su fijaker posle provoda sa "cigančicama, živim žeravicama".

Bogatim ljudima ne vredi braniti, ponešto i sami izbegavaju - stare babe i šljivovicu. "Stare babe za bećare slabe", a "šljivovice piju pijanice". Zato u prvim verzijama ove legendarne pesme sa šabačke kaldrme, tzv. starogradske, nema kao kod Šabana i novijih verzija "da idemo da se napijemo", nego "da idemo da se provedemo". Provod je podrazumevao mnogo više od napijanja.

Trebalo je videti ženski ansambl "Ribice", ogrnut samo ribarskom mrežom. A tek nabacivanje kolutova na patku - "ko nabije, taj dobije". Tragom ovakvih konvencija, u šatrama je uvedeno pravilo: pevaljka sme da se pipa, osim masnim rukama. U šatri kod Žike Rakića nisu mogle da pevaju bliznakinje rođene istog dana, ali su zato pevale bliznakinje od kojih je jedna starija 15 godina.

Muzička Apoteka Šabački vašar u Muzičkoj apoteci/Printskrin: Youtube

Na šabački vašar se tradicionalno ulazi skupljenih ramena. Kad udari žega na Malu Gospojinu, od prašine nema spasa. Nešto je povoljnija situacija kad "okiši u Šapcu, kao što kiši u listopadu na otocima". E, tad u pomoć priskače šabački šeret Bora Žabac koji u ribarskim čizmama, za bakšiš, prenosi ljude na leđima, "krkače"!

Šabački vašar je, u godinama dok se muzika slušala, bio najveća berza narodnjaka pod otvorenim nebom. Okačiš svoj plakat, pa ga brani! Bila je to zdrava konkurencija, i pevača i svirača i šatordžija. I najsiromašniji seljak i najteži udarnik mogao je da priušti kilo pečenja i pevaljku u krilo.

Otkad muzika poče da se gleda, i Srbijom zavladaše gladne oči voajera. A voajerima ne treba sabornost, pa ni gužva sa šabačkog vašara.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA