≫ 

Stihovi Ruždije Krupe u pesmama Novice Negovanovića: Jedan od najuspešnijih autorskih tandema

Poslušajte našu plejlistu koji je ovaj čuveni duo stvorio

  • 5

"Jedna reka u mom kraju", "Prođe leto trideseto", "Ti anđeo, a ja đavo", "Imam oči neposlušne", "Zna jedino jedna žena", "Ko godine broji, starosti se boji", Osvajam te natenane", "Pet do dvanaest za nas dvoje", "Crna ženo ispod belog vela", Ja garav, a ti plava", "Svet je mali, srešćemo se", "Ja brzo živim", "Ponosim se tobom sine", "Kćeri moja", "Isto nam se piše", "Koga li si usrećila", "Slatki lov", "Grešni asker"... Ovo su naslovi nekih večitih hitova koje je napisao Ruždija Krupa, a komponovao i otpevao Novica Negovanović.

Kada neko piše tekstove za narodnjake, obično se zove tekstopisac. Ruždija Rule Krupa je istinski pesnik. Ovaj osamdesetogodišnji profesor književnosti iz Priboja je svojim stihovima onarodio brojne pesme, proslavio brojne pevače i kompozitore. Kada Ruletove stihove izvučete iz pesme, tek onda shvatite njihovu vrednost, dostojnu najprobirljivije antologije ljubavne poezije:

"Ko se jednom napije vode sa Baš-čaršije", "Pljevaljski tamburaši", "Mostovi na Morači", "Ja nisam rođena da živim sama", "Mali mrav", "Nisam majstor da napravim bure", "Ti odvedi mene na ostrvo snova", "Most do moga zavičaja", "Ja mlad pijem noći", "Dok te čekam ispod lipa", "Tvoja noć i moja zora", "Sećanje na tebe meni snagu daje"...

Novica Negovanović

Novica Negovanović Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Rule nije pisao pesme po porudžbini, niti na zadate teme i gotovu matricu. Stihove je zapisivao u trenucima inspiracije, a doterivao znanjem profesora i knjigofila. Jedan je od prvih autora narodne muzike koji je raskinuo sa pastoralnim temama i posvetio se urbanim sentišima i erotici.

Često je iz kafanskih razgovora i pribojskih sijela izvlačio motive kasnijih hitova. Tako je od jedne starine načuo "nije važno šta je bilo, sad je važno kako mi je", što je maestralno uklopio u antologijsku pesmu "Prođe leto trideseto".

Otimali su se i kompozitori i pevači o Ruždijine stihove: Dragan Aleksandrić, Danilo Živković, Predrag Vuković Vukas, Predrag Negovanović, Nedeljko Bilkić, Beki Bekić... Ubedljivo najplodniju saradnju je ostvario sa Novicom Negovanovićem, naročito 70-ih i 80-ih godina. Bili su jedan od najtiražnijih narodnjačkih tandema svih vremena. Novica nije brinuo za tekstopisca, Ruždija nije brinuo za kompozitora. Iskreno, Ruletovi stihovi bi propevali i kod manje talentovanih kompozitora.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    22. septembar 2019 | 09:03

    To su bila vremena zlatna,a i pjesme imale pocetak i kraj. Ovo danas nije mi jasno da se uopste slusa,a mozda sam i ja ostario,pa mi ne odgovara🤔

  • JS

    22. septembar 2019 | 18:21

    Jedna reka u mom kraju...

  • Wien

    22. septembar 2019 | 16:08

    Poznajem licno coveka jer i ja sam iz Priboja...Mnogo dobar i Pozitivan covek kao i njegova cerka koja je nastavnica Srbskog jezika u skoli...Veliki pozdrav za Priboj moj rodni Grad...❤❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA