≫ 

Vasilija Radojčić: 8 godina od tihog odlaska pevačke dive (PLEJLISTA)

Ova rođena Kragujevčanka, profesorka francuskog jezika, bila je najbolji interpretator vranjanskih pesama

  • 3

"Mito bekrijo", "Zašto pitaš kol'ko mi je leta", "Na Uskrs sam se rodila", "Džumbus, džumbus, mašala", "Ej, ludi Stojane", "Ajde, Jano, kolo da igramo", "Moj Milane", "Čik, dragi, zagrli me", "Za rođendan tebi, sine", "Srce piše uspomene", "Pamtiš li još ljubav moju", "Zapevala sojka ptica", "Beše nekad Mitke i Koštana"... Kakve pesme, kakav repertoar Vasilije Radojčić! Mnogi će reći - lepe, al' nisu tiražne. Možda i nisu tiražne, al' se dugo pevaju i večno će da se pevaju!

Ova rođena Kragujevčanka, profesorka francuskog jezika, postala je najbolji interpretator vranjanskih pesama. Onako ozbiljnog lica, niie mogla sebe da zamisli kao profesora. Kaže, bila bi prestroga. Zapevala je uz očuha, vojnog muzičara, kasnije i u kulturno-umetničkim društvima.

Na jednom takmičenju KUD-ova, Vasilijin glas je zapao za uvo čuvenom etnomuzikologu Miodragu Vasiljeviću. Na njegovu preporuku postala je solista Radio Beograda, bez polaganja audicije. Pevala je i snimala najraznovrsnije pesme: grčke, francuske (prepeve), šumadijske, sevdalinke, balade, ritmične, moderne, južnovetrovske i, naravno, vranjanske. Vranjanci je i dan-danas svojataju, a Bosanci ne mogu čudom da se načude kakav avaz izbija iz ovako krhkog i sićušnog stvorenja. Otpevala je brojne koncerte i radio i tv emisije. Kafanu i šatru nije omirisala. 

Vasilija Radojčić Vasilija Radojčić/Printskrin: Youtube/RTS Kolo - Zvanični kanal

Snimala je samo za jednu diskografsku kuću - PGPRTS, i to za vreme urednikovanja njenog supruga Miće Đorđevića, muzičara i sive eminencije nacionalne diskografske kuće. Šta bi dale Vasilijine koleginice za takvo mesto, a Vasilija nije htela "poseban tretman".

Otišla je u skromnu penziju, u statusu istaknutog estradnog umetnika, bez privilegija i bez nacionalne penzije. To se zove dama od integriteta!

Posvetila se ćerki i dobrovoljnoj samoći. Otišla je tiho, na današnji dan, 25. septembra 2011.

Na današnjoj plejlisti su malo ređe pesme iz Vasilijinog opusa, naročito one šumadijske.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimera

    25. septembar 2019 | 08:13

    Zaista prvi put cujem da nije Vranjanka. Svaka cast. Svaka pesma hit. Nikada ne promenim stanicu ,dan danas odslusam svaku njenu pesmu do kraja

  • Dušaduša

    25. septembar 2019 | 08:07

    Divna žena, osoba i vrhunski pevač, počivaj u miru.

  • Lado

    26. septembar 2019 | 00:01

    Zaista neprevazidjen glas, svaka pesma kao da je za nju pisana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA