≫ 

Velja Popović gost Muzičke apoteke: Majstor astalske i ambijentalne svirke (PLEJLISTA) (VIDEO)

Na današnjoj plejlisti poslušajte neke Veljine svirke sa malih ploča našeg najautentičnijeg dueta - Bosa Ovuka i Rade Bogićević

  • 1

Video: Velja Popović gost Muzičke apoteke: Majstor astalske i ambijentalne svirke

Velimir Velja Popović je redak majstor astalske pesme i ambijentalne svirke. Zadojen junačkom poezijom i tradicijom u rodnoj kući u selu Tijanju na obroncima Jelice, opijao se muzikom sa moba, komišanja, prela, igranki, svadbi.

Pesmom "Moj deda Solunac", seća se Velja u Muzičkoj apoteci svojih prvih saznanja o dedi kome kosti ostaše "tamo daleko", a ime i prezime na jednom od brojnih dragačevskih krajputaša. Zasviraće Velja i "Zvižduk  u gradini", idiličan nastavak pesme "Po gradini mesečina ko dan", u slavu lepote patrijarhalne ljubavi. Ovom pesmom oživećemo lik i delo Radeta Bogićevića, jednog od najmaštovitijih pesnika i kompozitora narodne muzike.

Čućete i "Zavetinu", zavetnu i prkosnu pesmu Miće Stojanovića, koju je Velja snimio uoči brojnih bombardovanja Srbije. Uz pesmu "Na dan slave" preporučićemo našim domaćinima saborsku i duhovnu suštinu slave."Ponoćnom pesmom" i pesmom "Idemo na jedno mesto", Velja nam donosi narodnjake sa šlagerskim prizvukom.

Pored pesme i svirke, preporučujem vam i Veljine kratke pripovesti sa naravoučenijem. Ne bih menjao Veljine pripovetke za Mopasanove i Čehovljeve! Velja je čovek koji se hrani ljubavlju i tu ljubav prenosi pesmom. Velja neće podići rejting Mizičkoj apoteci. Učiniće je boljom. Svojom harmonikom je pratio na pločama brojne pevače Radeta Bogićevića i Obrena Pjevovića. Na današnjoj plejlisti poslušajte neke Veljine svirke sa malih ploča našeg najautentičnijeg dueta - Bosa Ovuka i Rade Bogićević.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA