≫ 

Najtužniji datum u istoriji narodne muzike: Dan kada su otišli Silvana, Mira i Bata Rade (PLEJLISTA)

Vest o tragičnoj smrti troje estradnih umetnika potresla je milione Jugoslovena

  • 9

Vest je bila zvanična: "U nedelju, 10. oktobra 1976, u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se oko 21.15 časova dogodila na 60. kilometru magistralnog puta Beograd - Niš, izgubili su živote popularni estradni umetnici Miodrag-Rade Jašarević (60), Silvana Armenulić (37) i njena sestra Mirjana Bajraktarević (25).

Nesreća se dogodila u trenutku kad je putnički automobil "Ford granada" BG 329-782, za čijim je upravljačem sedeo Miodrag Jašarević, iz sasvim nepoznatih razloga - kako se navodi u zvaničnom izveštaju - skrenuo u levu traku puta i brzinom iznad 130 kilometara na sat udario u "Fap" NS 913-23, vlasništvo "Bečejtransa" iz Bečeja, za čijim je upravljačem sedeo profesionalni vozač Rastko Grujić (52).

U trenutku sudara putnički automobil bio je potpuno na levoj strani puta; prednja desna strana automobila udarila je u prednji desni deo kamiona. Silina udara odvalila je desni prednji točak teškog kamiona - čitava prednja polovina putničkog automobila zabila se pod teretno vozilo. Putnici "Forda granade" na mestu su izgubili živote. Miodrag Jašarević i Silvana Armenulić nađeni su na prednjim sedištima automobila, Mirjana Bajraktarević na zadnjim."

Vest o tragičnoj smrti troje estradnih umetnika potresla je milione Jugoslovena, čak i one koji nisu slušali narodnjake. Moćna i u to vreme jedina televizija, istrajna u revolucionarnoj borbi protiv šunda i novokomponovanih narodnjaka, ostala je po strani. Objavila je vest da je u saobraćajnoj nesreći poginuo violinista Rade Jašarević, šef narodnog orkestra RTB-a, član njihovog kolektiva. O Silvani i Mirjani nije bilo ni reči!?

Silvana Armenulić Silvana Armenulić Printskrin: Yuotube/Jugoton Music

Ista ona televizija koja je godinama živela od estradnih veličina (Silvana okupljala milione u TV serijama "Ljubav na seoski način", "Građani sela Luga", Mira bila dražesna zvezda, ekskluzivac PGP-a), pokazala je svoje pravo lice. Za tadašnju televiziju pevači narodne muzike bili su bića niže vrste, nedostojni pominjanja u informativnim programima, koji su, izgleda, stremili nekim njima znanim vasionskim ciljevima.

Na zemlji, na groblju u Beogradu, na sahrani Silvane i Mire, humanost je ipak zamenila kosmičku utopiju - ispraćaju je prisustvovalo tridesetak hiljada ljudi, uz vidno odsustvo ljudi sa televizije.

- Odmah posle sahrane, grupa umetnika se skupila i odlučila da uputi protestno pismo Televiziji Beograd - pričao mi je Hašim Kučuk Hoki.

Silvana Armenulic, Mirjana Bajraktarevic Silvana Armenulić i Mirjana Barjaktarević Foto: PGP RTS, Jugoton

Silvana i Mira nisu bile političari, glumci ili književnici, ali su ih voleli milioni ljudi. Pevale su na istoj televiziji, učestvovale na festivalima, i ne može se reći da njihov rad nije bio društveno priznat.

- Potresla me je Silvanina smrt, ali još više ono što se posle toga događalo - govorila je Lepa Lukić. "Posle Silvanine smrti, nikad više nisam sela za volan. A da se nisam uspavala, i ja bih otišla sa Silvanom. Tek sad shvatam koliko smo kao profesija nepriznati."

Silvanini prijatelji sećaju se da je nekoliko godina uoči tragedije bila okupirana da nekako sazna svoju sudbinu. Počela je da se interesuje za astrologiju, telepatiju, razgovarala je sa samozvanim prorocima, a dva meseca pre smrti, dok je bila na gostovanju u Bugarskoj, iskoristila je priliku da porazgovara sa Vangom, balkanskom proročicom, koja joj je na rastanku rekla: "Vidimo se za tri meseca, zapravo, ti nećeš moći da dođeš..."

Poslušajte bisere narodne muzike u izvođenju Silvane, Mire i Radeta, na četrdeset treću godišnjicu njihove smrti.

Tri velikana nestadoše u jednom trenu.

Zato je 10. oktobar najtužniji datum u istoriji narodne muzike.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    10. oktobar 2019 | 08:13

    Hvala ti na svemu, Silvana! Najlepsi glas narodne muzike toga vremena. A za Mirjanu Barjaktarevic sta reci! Njena pesma "Odavno si otisao sine" mi je jedna od najlepsih u narodnoj muzici ikada. Neka im je laka zemlja...

  • Senka

    10. oktobar 2019 | 09:06

    Divne pesme, divni glasovi, lakoća pevanja hvala vam za sve što ste ostavili u nasleđe. Pocivajte u miru. Telegraf bravo!

  • Mona

    10. oktobar 2019 | 09:13

    O danas imamo nerazjasene smrti, akamoli tada. Nekome je trebala njena smrt, nekoga je njen vrtoglavi uspon iritirao, ali koga?... Samo mozemo da nagadjamo. Nisam mnogo slusala narodnu muziku, ali njen repertoar, glas, itekako je skretao paznju. Pocivajte u miru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA