≫ 

Milija Stanković Brole: Ljudski i pevački raritet (PLEJLISTA)

Vrhunski pevač, a skoro anoniman - eto, to je Milija Stanković Brole

  • 0

"Želeo sam da te zaboravim, da sve prođe ko jesenje kiše,

al' uzalud sebe zavaravam, volim, volim, volim te sve više.

Kada suton tiho veče sprema i kad jasmin mirom zamiriše,

i kad sunce novo jutro rađa, volim, volim, volim te sve više.

Kad bih znao da ćeš biti moja, prestalo bi srce da uzdiše,

od sreće bih pesmu zapevao, volim, volim, volim te sve više."

Ovo je svakako najprestižnija pesma Buce Jovanovića na stihove pesnika Miodraga Milutinovića. Snimila je i Zorica Brunclik, u gradskoj varijanti i ansambl "Svilen konac" i mnogi drugi. Original je snimio, Milija Stanković Brole, onako setno, " bucinski", baš kako je Buca pevao.

Vrhunski pevač, a skoro anoniman - eto, to je Milija Stanković Brole.

Da je snimio samo jednu pesmu - "Volim te sve više" - zaslužio je ovaj skromni osvrt.

Rođen je pre 85 godina u Beogradu. Naučio je zanat za sarača (majstor koji izrađuje sedla i drugu konjsku opremu), radio u porodičnoj radnji u Balkanskoj. U mladosti je voleo fudbal i pesmu. Nadimak Brole je dobio po fudbaleru Broketi.

Bio je ozbiljan i sa loptom i za mikrofonom. Lice mu je preozbiljno za pevača, uglavnom namršteno. Priča promuklo i krkljivo, a kad peva ko' da toči med, ujeda za srce. Dugo je pevao u kafanama oko Lipovice i duž Ibarske magistrale. Zavoleše ga i kolege muzičari, naročito Buca Jovanović. Nekoliko godina ga Buca pozivao da snime ploču, Brole pristao tek u četrdesetoj. I na tezgama se ustručavao i birao, većinu nastupa mu ugovarala supruga Živana sa kojom je 60 godina u braku.

Milija Stanković Brole

Milija Stanković Brole Printskrin: Youtube/Diskos Official

Jedan je od prvih pevača Buce Jovanovića. Mnogo je pevao, a malo snimao - tri singlice sa po dve pesme, svega šest pesama, četiri Bucine i dve Barajevčeve. 1975. prvi je snimio, po mnogima najlepšu pesmu Buce Jovanovića, "Volim te sve više". Sa druge strane ovog singla je sve slušanija pesma "On je izgubio nju". 1976. snima možda i najtužniju Bucinu pesmu "Otišo si u svet zbog nje sine". Na "b" strani ove ploče je pesma "Ja ne znam ko beše kriv" koju je deset godina kasnije presnimio Šeki Turković. 1980. Brole snima i svoju treću ploču, ujedno i poslednju, sa pesmama Radoja Mitrovića Barajevca na stihove Miodraga Ž. Ilića "Slušala si majku svoju" i "Zvezdo, zvezdo, Danice".

Šaban Šaulić me zvao da mu snimim sve što je Brole snimio. Govorio je: "Bože kako ovaj peva, a nema ga nigde!"

Bogu hvala, ima Broleta u Ostružnici gde se odavno ukoreniše njegovi Stankovići. Broletove ćerke, profesorke, ponose se čestitim ocem.

Brole je potpuno ravnodušan prema javnosti. Ne zarezuje radio, tv, novine. Prija mu anonimnost. Ponekad dođe u Guncate na "Dane Buce Jovanovića". Poštujem čoveka od stava i principa, ali, žao mi što neće da dođe ni u moje radio i tv emisije. Ne zbog mene, već zbog mnogih muzičkih gurmana željnih ovakvih ljudskih i pevačkih rariteta.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA