≫ 

Boris Maćešić, jedan od najsvestranijih autora: Kompozitor, tekstopisac, glumac, imitator, pevač...

Komponovao je i pisao tekstove za najveće legende narodne muzike. Mnoge anonimuse je vinuo u zvezde i ostao u njihovoj senci

  • 1

Svevišnji je Borisa obdario brojnim talentima: glumi, piše, komponuje, peva, producira, imitira, igra Deda Mraza. Pesnički gen je nasledio od majke Sofije, ponosne partizanke čuvene Šeste ličke, koja napisa Tozovcu onu antologijsku "Ovamo, cigani". 

Odrastajući u građanskoj porodici, upoznao je umetnički i intelektualni krem Beograda. Na "daskama koje život znače", u Jugoslovenskom dramskom, proveo je od 1971. do 1979. kao učenik Ljube Tadića i Milivoja Živanovića. Sećanje na glumačke divove uveličaće anegdotama u video izdanju Muzičke apoteke.

Prvu ploču snima 1979. za zagrebački Jugoton. Dve pesme za prvu singlicu snimio je za osam minuta, što je, po rečima legendarnog snimatelja Ace Radojičića, najbrže snimljena ploča u narodnoj muzici. Pesmom "Zapamtićeš moga ćaće sina" otvara ličko-crnogorski prizvuk, naročito aktuelan u 21. veku.

Borisova stvaralačka inspiracija eksplodirala je od sredine '80-ih. Komponovao je i pisao tekstove za najveće legende narodne muzike. Mnoge anonimuse je vinuo u zvezde i ostao u njihovoj senci. Mesečno je objavljivo i po sto pesama, najrazličitijeg žanra - dvojke, rumbe, balade, orijentale, ciganiju, od šaljivih do sentiša. U toj bujici nota i stihova (oko 1.000 snimljenih pesama), bilo je i promašaja. Boris me zatekao pitanjem - šta je gore: kad dobru pesmu daš lošem pevaču ili kad lošu pesmu daš dobrom pevaču?

Svetlani Ražnatović komponuje pesmu "Želim te u mladosti" i, zajedno sa Docom Ivankovićem i Mirkom Kodićem, autorski potpisuje prvenac buduće folk dive. Za Lepu Brenu komponuje mega hit "Udri, Mujo, u šargiju", koji doživljava ekranizaciju u popularnom filmu "Hajde da se volimo". "Još samo jednu zapevajmo skupa, zapevajmo složno u glas, još samo jednu krčmaru stari, za društvo, za dušu, za nas" - odjekivalo je godinama kao himna i špica legendarnog "Karavana".

Lepa Lukić je uoči snimanja Borisove pesme "Neću da te delim" izjavila: "Tako si je napisao da moram da je mazim". Zorici Marković je podario evergrin "Samo mene nema ko da voli", a Nadi Obrić pesmu za 21. vek "Nazdravljaj". Uoči krize i rata u bivšoj Jugi, iz čistog izmotavanja, izbacio je dve antologijske pesme: "Ništa od nas biti neće" (Halid Muslimović) i "Udarila kriza, udri i ti nju" (Rule i Nervozni poštar). I Radio Šapcu je snimio himnu: "U anteni đavo čuči, pa mi ženu na greh uči, cvrkuće joj kao vrabac, ustaj, ženo, slušaj Šabac".

Boris Maćešić, Muzička apoteka

Muzička apoteka/Foto: Promo

Napisao je, otpevao i snimio himnu Muzičke apoteke: "Zato niko nek' ne brine, za sve ima leka, tu je Goran i njegova Muzička apoteka".

Šaban Bajramović je Borisa oslovljavao sa "kompozicijo". U video izdanju Muzičke apoteke čućete bisere iz druženja sa ciganskim kraljem, nekoliko originalnih viceva sa cigom u glavnoj ulozi, Braću Bajić kako pevaju Borisovu "Joj, Miko, budi fer, ljubimo ti karakter". Boris je specijalno za Muzičku apoteku otpevao "Malog mrava" na arapskom!

Boris je velikog traga ostavio u Bosni. Opevao je čak i "kako Musa dere jarca". Jedan Bosanac mu reče: "Ostao si raji dužan pjesama!". Eto, to je Boris Maćešić, zbilja, jedan multi-kulti lik.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA