≫ 

Safet Redžić: Pevač tihe sete Buce Jovanovića (PLEJLISTA)

  • 1

"Od ljibavi do rastanka, tako malo ima znaj,

Nekad ljubljah jednu ženu, sada svemu dođe kraj.

Ti ženo mojih snova, ti davna uspomeno,

zbog tvojih lažnih reči sve je izgubljeno".

Kakva pesma, kakav hit! Jedna od najlepših pesama Buce Jovanovića na stihove Vlade Grujića, pobedila je svog pevača Safeta Redžića.

Mnogi pevači iz Bosne nagrnuše u Beograd, naročito od 70-ih godina prošlog veka. Od sevdaha nije bilo 'leba baš za sve Bosance, a Beograd je ipak nudio veće mogućnosti od Sarajeva.

Tek što se zavrtela Šabanova "Utjeha", u Bucinu muzičku radionicu stiže suvonjavi žgoljavko, oštrih crta lica. Buca ga upita što je došao, a on odbrusi - da snimim ploču! Mršavko je bio vraćen još sa vrata, ali se nije predavao. Kucnuo je još jednom, uhvatio Bucu u pozitivnoj frekvenciji, uspeo makar da se predstavi. Bio je to Safet Redžić, tapetar i građevinski radnik iz Brčkog.

Položio je audiciju kod Buce sa dve pesme iz opusa Zaima Imamovića. Ubrzo se pojavila Redžićevs prva ploča 1970. sa dve pesme: "Stara mjesta" (Sjećaš li se draga mene, da li pati duša tvoja) i "Besane noći" (Mnogo puta suze su mi tekle, mnogo puta boli su me pekle). 1971. izlazi druga ploča Safeta Redžića, veliki hit "Od ljubavi do rastanka" i pesma na "b"strani "Tugu blažim suzama". 1972. izlazi treća ploča sa dve pesme: "Ja pijem i tugujem" i "Za veselje sreća treba". 1973. se pojavljuje četvrta ploča sa dve prelepe pesme: "Kada jednom budeš sama" i "Nemoj me više voljeti" (Teško je biti veseo kad ti je srce tužno). 1974. izlazi i peta ploča, najmanje zapažena, sa pesmama: "Sjećam se" i "Život mi ništa ne pruži". 1975. Redžić snima i svoju šestu, poslednju, ploču sa pesmom Selvera Pašića za "Hit paradu" 1975. "Žena mojih snova" i Bucinom pesmom "Kada gora pozeleni listom", uz ansambl Radojke i Tineta Živkovića.

Safet Redžić Safet Redžić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Eto, to je ceo diskografski opus Safeta Redžića, šest malih ploča sa dvanaest pesama. Primećujete i iz naziva pesama da je Buca voleo da komponuje na ijekavici. Time je pojačavao emotivni ton pesme i njen sevdalijski prizvuk.

Safet Redžić je imao tu nesreću, kao i desetine drugih pevača, da snima uporedo sa Šabanom Šaulićem. Buca mu je podario jedan veliki hit i još jedanaest sentiša. Safet se Buci odužio tapetarskim radovima. Odužio mu se i pre nekoliko godina kada je iz Brčkog došao u Guncate na "Dane Buce Jovanovića".

Ovom plejlistom sa 12 pesama (kod Buce i Redžića nema nijedne loše) Muzička apoteka se odužuje svim ljubiteljima neizlizanih pesama.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušaduša

    21. oktobar 2019 | 08:45

    Super je setiti se lepih pesama iz naše mladosti, pozdrav za autora priloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA