≫ 

Mitar Mirić sa singlica: Rani radovi u ritmu dvojke (PLEJLISTA)

Dve uzastopne pobede na Ilidži i početak saradnje sa hit-mejkerom, a kasnije i kumom Novicom Uroševićem, predstavljaju prekretnicu u Mirićevoj karijeri

  • 1

Mitar Mirić je rano propevao i već sa 18 godina snimio prvu ploču. Ovom raspevanom Semberijcu prvenac je 1975. komponovao legendarni Zaim Imamović na stihove Miodraga Ž. Ilića uz ansambl Ismeta Alajbegovića Šerbe.

Ploča je snimljena za sarajevski Diskoton u beznčajnom tiražu i prošla nezpaženo. Mitar je upoznao Zaima u Brčkom u KUD-u "Veljko Lukić Kurjak" prilikom gostovanja legendarnog sevdalije. S ponosom ističe da je bio Zaimovo otkriće, tog predobrog čoveka s kojim je imao čast da popije čaj.

Prešavši "s ove strane" Drine, Mitar je pustio svoj prodorni glas po kafanama u Podrinju, Sremu, okolini Beograda. Naročito se pročuo u kafani "kod Teče" u Jarku, gde su mnogi muzičari dolazili da ga čuju. 1976. snima drugu singlicu za PGP sa pesmama Milana Matijaševića Šarbanca "Kad se spusti tiho veče" i "Ne bih prod'o vodenicu svoju". Iste godine prelazi u "Diskos" i snima ploču sa dve pesme Veroljuba Jovanovića, "Na rastanku nisam krio suze" i "Otišla si, neka ti je srećno".

I 1977. snima dve singlice: "Dođoh srećan da me vidi majka" i "Kako ti je kad me sretneš" sa Veroljubom Jovanovićem i "Navika je od ljubavi jača" kompozitora Meha Hrštića na stihove Radeta Vučkovića i "Pevajte mi pesme tužne", pesmu Radeta Vučkovića uz ansambl Dragana Aleksandrića.

Miric Mitar

Mitar Mirić/Foto: Youtube/Diskos Official

Mitar

1978. snima dve ploče sa Radojem Mitrovićem Barajevcem na stihove Miodraga Ž. Ilića: "Ne zaboravi ovaj grad", "Nizamski rastanak" (obrada), "Okreni se, ne okrenula se", "Žao mi je što te ostavih". I 1979. snima dve singlice: "Ne pitaj me kad ću sutra doći" i "Ne žali druže za njom" sa Veroljubom Jovanovićem, "Poslednja stranica" i "Nisam onaj koga očekuješ" sa Novicom Uroševićem.

Sa "Poslednjom stranicom" kreće prvi medijski uspeh Mitra Mirića i to apsolutnom pobedom na čuvenoj Ilidži. Doživeo je, kao debitant, da ga publika pet puta vraća na bis. Apsolutnu pobedu na Ilidži odnosi i sledeće 1980. sa pesmama Radeta Vučkovića "Umreću bez tebe nevero moja" i "Dobra stara Baš čaršijo". Ilidžanske uspehe krunisao je i sledećom pločom sa Ljubom Kešeljom "Voli me danas više nego juče" i "Ne ostavi suze na mom pragu" ("mogu vrata da povuku vlagu" je čista vulgarizacija ovog prelepog teksta).

1981. snima i svoju poslednju, jedanaestu singlicu, sa pesmama Ljuba Kešelja i Radeta Vučkovića "Hoću mesto u tvom srcu" i Zašto se više ne viđamo draga".

Miric miro

Mitar Mirić/Foto: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Dve uzastopne pobede na Ilidži i početak saradnje sa hit-mejkerom, a kasnije i kumom Novicom Uroševićem, predstavljaju prekretnicu u Mirićevoj karijeri. Tako je stvorena velika narodnjačka zvezda, zvezda koja ne tamni, zahvaljujući vrhunskim pesmama.

Na plejlisti su isključivo pesme sa singlica, neki Mitrovi "siročići" za otmeno bekstvo od masovnog ukusa.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika delija momak

    22. oktobar 2019 | 08:15

    Evo ga Mitar sada nastupao u Kanadi (Calgary, Alberta) Kakva carić 😅😅😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA