≫ 

Nedeljko Bilkić: Festivalski uspesi grlatog gospodina (PLEJLISTA)

Od 1965. do 1977. ostvario je sedam učešća na ilidži i sedam festivalskih nagrada

  • 1

Neđo je fizicki rođen u Bugojnu, a umetnički na Ilidži. Od 1965. do 1977. ostvario je sedam učešća na ilidži i sedam festivalskih nagrada. Uporedo je nastupao i na drugom po snazi narodnjačkom festivalu Beogradskom saboru na kome je ostvario dva trijumfa.

Kod Neđe je bilo "prvo pa muško" - prvi nastup i ubedljiva pobeda 1965. godine sa pesmom Radeta Jovanovića "Ne pitaj me stara majko". Ovu pesmu je odbio veliki Safet, budući da mu je ličila na romansu. Grlati dečkić iz Bugojna je postao preko noći jugoslovenska zvezda, budući da su tih godina ilidžanski festivali prenoslšeni uživo na jedinoj televiziji. Narodna muzika je dobila još jednog velikog pevača. Safet mu je prvi čestitao, prorekao uspešnu karijeru, uzeo kao specijalnog gosta na svom solističkom koncertu. Nudio mu je i tadašnjih milion dinara (dve fiće se kupovale za milionče) da školuje glas, na šta su Neđini rođaci rekli: "Sajo, te tvoje reči vrede više od tog miliona. Tako je Neđo učio solfeđo!

1967. izvodi na Ilidži i snima joslš jednu besmrtnu pesmu "Bez ljubavi sve je pusto, kompozitora Blagoja Košanina uz svirku Buce Jovanovića.

1969. odužuje se Ilidži svojom kompozicijom "Ilidžanko Bosanko".

1971. na Beogradskom saboru snima pesmu Selvera Pašića "Poslednja nada", uz svirku Radojke Živković i pratnju hora.

Nedeljko Bilkić Nedeljko Bilkić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Najplodniji sevdalija 20. veka, Jozo Penava, komponuje Neđu "Omilje mi selo Nahorevo" za Ilidžu 1974. Iste godine ostvaruje neviđen trijumf na festivalu "Zlatni glasovi" u 27 gradova tadašnje Zapadne Nemačke. Nedeljko je pobedio u svim gradovima svojom pesmom "Zemljače jarane" na stihove čuvenog Ruždije Krupe: " Danas granu sunce između oblaka, ja sijam od sreće sreo sam zemljaka, nosio me vetar kao list sa grane, po belome svetu zemljače jarane."

1975. na Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu izvodi pesmu Pere Tanasijevica "Želje su nam iste druže", kojom je rasplakao našu dijasporu.

1977. na "Pesmi leta" snima u duetu sa suprugom Dušicom prelepu šlagersku pesmu Pere Tanasijevića i Miodraga Ž. Ilića "Sedam godina sreće".

1986. na Hit paradi izvodi jednu od svojih najlepših pesama na stihove Ruzdije Krupe "Most do moga zavicaja".

Neđo je nedostižan po broju pobeda na prestižnim festivalima. Ipak, za Muzicku apoteku istice da su mu draži komplimenti običnih slušalaca. Jedan Đetić mu je dobacio: "Nijedan ne zna upravljati glasom kao ti. Drugima pobegne!"

Jedan Bosanac je posle nastupa u Odžaku uskliknuo: "Što te Kosavka (Neđina majka) ne obliznu, pa da i nama jedan zapadne!?

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    28. oktobar 2019 | 09:00

    Prvo Nedeljko je gromada od covjeka poljudskim vrlinama,a drugo pjevacina,da mu nema premce. Zivio ti jos 100 godina i pjevao nam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA