≫ 

Zehra Deović: Četvrta godišnjica smrti legende bosanskog sevdaha (PLEJLISTA)

Pevala je do poslednjeg uzdaha, i najteže pesme pevala je lako, a nove je nisu zanimale

  • 1

Legenda bosanskog sevdaha Zehra Deović (09.12.1938 - 30.10.2015) rođena je u Foči, gde je završila osnovnu i srednju školu. Muzikalnost je nasledila od majke, od koje je naučila i prvu pesmu "Mlad se Jusuf oženio". 

Prelaskom u Sarajevo postaje član studentskog KUD-a "Slobodan Princip Seljo". Od 1960. postaje solista legendarnog Radio Sarajeva i snima stotine trajnih snimaka. Pevala je i snimala direktno, bez matrice i slušalica. Tako je postala državni službenik, koji za platu peva na radiju tradicionalne i nove sevdalinke, sa tako odabranim društvom - Safetom, Zaimom, Bebom, Zorom, Himzom, Mehom...

Iako je zastupala bivšu Jugu na više internacionalnih festifala etno muzike i na koncertima za dijasporu, tokom karijere nikad nije izašla iz Bosne, barem što se repertoara tiče. Nove pesme je nisu zanimale, ako ne liče na sevdah.

Zehra Deović, Muzička apoteka Zehra Deović/Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Svojim raskošnim mecosopranom pravila je razliku i na radiju, i na koncertu, i na pločama. Svoj glas je negovala kao u rajskom vrtu, sačuvavši ga od kvarenja u kafani. I najteže pesme pevala je lako, bez suvišnog gesta ili ukrasa. Kao sto "Mujo kuje konja po mesecu", tako i Zehra sa neviđenom lakoćom "zakiva" te poravne bosanske sevdalinke.

Pamtićemo je po maestralnim interpretacijama pesama: "Dvije su se vode zavadile", "Da sam ptica", "Pokraj puta rodila jabuka", "Bosno moja divna, mila", "Moščanice, vodo plemenita", "Ah, moj Aljo", "Razbolje ze Zarka", "Trepetljika trepetala", "Tebi, majko, misli lete", "Tamburalo u tamburu momče"...

Zehra Deović, Muzička apoteka Zehra Deović/Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Pevala je do poslednjeg uzdaha. Imao sam čast da je upoznam na koncertima pod nazivom "Veče sevdaha u Beogradu". Imao sam i žarku želju da mi bude gost na radiju. Elegantno me je odbila sa par reči: "Sve sam rekla pesmom". Zadnji javni nastup imala je u TV emisiji u čast legendarnog Safeta.

Upokojila se na današnji dan pre četiri godine.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    30. oktobar 2019 | 17:33

    Predivan tekst i secanje na Zehru. Imala sam cast da je poznajem, uzivam u njenom predivnom, cistom glasu. Vesela zena je bila privatno. A pevala je da, svakome ko je slusa, zadrhti nesto, najezi se i ima potrebu da zaplace. Sevdalinke je pevala da diraju u srce. Pevala je dusom. Kada zapeva " Tebi majko misli lete", suze same teku. Vecito ce se slusati pesme u njenom izvodjenju. Sacuvane su u Fonoteci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA