≫ 

Cune i Mile: Jedinstveno natpevavanje dva neponovljiva gospodina (PLEJLISTA)

Gospon Mile je u mojoj radio emisiji ispričao pravila ovog jedinstvenog takmičenja. Svaki sat je bio jedna runda. Pravila su se menjala na svake četiri runde

  • 3

A sad - malo romantike i otmenosti. Dva Beograđanina, dva pobratima, dva gospodina pevača - Cune Gojković i Mile Bogdanović. I izgledom, i manirima, i muzikalnošću, behu predodređeni za državne pevače. I gle čuda! U državi koja je reprezentovala vlast radničke klase, Cune i Mile reprezentovaše aristokratski ukus, ne samo u muzici. Mile je zbog muzike žrtvovao karijeru inženjera i fudbalera, a Cune je sigurno mesto državnog službenika ostavio zbog pesme.

Okušali su se i u narodnoj i u zabavnoj muzici. Ipak, u posleratnim godinama primat je, barem na javnoj sceni, imala narodna muzika. Narodna muzika je bila na "socijalističko-samoupravnoj liniji", bez mirisa "ideologije trulog Zapada". Tako je bilo sve do pojave Đorđa Marjanovića, koji je prvi na ovim prostorima odvojio mikrofon od stalka i ušao u publiku, i prevodio Elvisa Prislija kad je engleski jezik bio "ideološki neprijatelj".

Đorđe je poslužio kao okidač i Cunetu i Miletu. Imali su i muzičku naobrazbu i muzičku kulturu, tebala im je još i publika sličnog ukusa. Za svaki slučaj, portiri su još sa ulaza vraćali goste slobodno obučene i čudnih kombinacija boja. Početkom 70-ih odlučiše da se javno natpevavaju po elitnim hotelima i kafanama. Natpevavanje je podrazumevalo maratonsko takmičenje - "ko zna više". Krenuli su iz restorana "Marš na Drinu", nastavili u hotelu "Palas", a završili u hotelu "Jugoslavija". Počinjalo se u osam uveče a završavalo sutradan u podne. Izmenjaju se i gosti i orkestar i medicinske ekipe, a Cune i Mile ne prestaju.

Cune Gojković i Mile Bogdanović Mile Bogdanović i Cune Gojković Printskrin: youtube

Gospon Mile je u mojoj radio emisiji ispričao pravila ovog jedinstvenog takmičenja. Svaki sat je bio jedna runda. Pravila su se menjala na svake četiri runde. U prvim rundama pevalo se po pravilu - gde ja stadoh ti produži. Zatim se pevalo po pravilu - na slovo, na slovo. Vrhunac natpevavanja je bilo pravilo da onim slovom kojim završi prethodnikova pesma treba da počne tvoja. Mile je priznao da je Cune bio veći maher. Trudio se da pesmu završi suglasnikom.

Zvaničan rezultat je bio 44:43 za Cuneta. Jedinstveno nadmetanja ova dva gospodina propratio je i Radio Beograd sa svojim voditeljima Đorđem Nenadovićem i Petrom Slovenskim.

Izdata je i retka gramofonska ploča sa pesmama sa ovog jedinstvenog natpevavanja.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    3. novembar 2019 | 12:51

    Svaka cast!

  • JS

    3. novembar 2019 | 19:50

    Kakav divan teks i prisecanje na lepa davna vremena. Poucan. Trebalo bi da roditelji, babe i dede, ako nisu, ispricaju deci kakvo je to nadmetanje bilo. Usudila bih se da kazem, kao izmedju Zvezde i Partizana. Obojica su imala svoje navijace. Onaj ko nije mogao da izdrzi nadmetanje, raspitivao se o redosledu i rezultatu. Kako je to bilo divno. A obojica su bila velikih glasovnih mogucnosti, prepunog repertoara. Milina za slusati. Lepo je sto ste se setili da i ovu epizodu, uvrstite u Apoteku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA