≫ 

Merimi Njegomir za srećan rođendan (PLEJLISTA)

Danas, na Merimin rođendan, sa ponosom najavljujem dolazak ove istaknute estradne umetnice u Muzičku apoteku

  • 2

Na današnji dan, 9. novembra 1953. godine, rođena je Merima Njegomir. U rodnom Zemunu je završila srednju muzičku školu ''Kosta Manojlović" - odsek solo pevanje i Višu turističku školu.

Odrastala je u radničkoj i patrijarhalnoj porodici, u vreme kada pevanje nije bilo poželjno i prestižno zanimanje. Bila je stidljivo dete. Zbog treme je nisu primili u hor u petom razredu osnovne škole. Ipak, pevala je uz jako muzikalnu majku, a posle razvoda roditelja, ostaje da živi sa ocem i bratom. Tada se budi Merimina hiperaktivnost. Sve je stizala - da skuva i opere, da se bavi sportom, da postane i supruga i majka i baka, da postane redak dobitnik nacionalne penzije, koji uporno čuva dostojanstvo narodnog umetnika.

Prvi značajan javni nastup imala je 1972. u Banovcima, kada je otpevala nekoliko pesama za svoje društvo uz ansambl "Citadela". Dok je pevala u restoranu ''Romanitar'' primetio ju je Svetomir Šešić Šele, muzički urednik Radio Beograda, i pozvao da snimi probne snimke. Probni snimci su ostali kao trajni, i tako je Radio Beograd, posle Danice, Anđelije i Radmile, dobio još jedno zlatno grlo.

U diskografiju ulazi 1977. sa Tozovčevim pesmama. Izdvojio bih Merimin prvenac ''Volela sam tebe, dragi'', prelepu srceparajuću dvojčicu koju je Tozovac komponovao i odsvirao sa svojim ansamblom, donetu sa mnogo nežnosti i topline. Krajem 70-ih snima dve južnovetrovske ploče sa Miletom Basom u duetu sa Duškom Kostićem, još dok je Mile Bas svirao u ansamblu Ace Stepića.

Iz saradnje sa Miletom Basom izdvajam "Kude si pošla, mori, Cveto", pesmu za sva vremena i sve arhive.

Merina Njegomir

Merima Njegomir Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Mnogi autori su obeležili Meriminu karijeru sa antologijskim pesmama: "Samo jedna reč'', ''Uspomena još si samo'', sa kojom je pobedila na Ilidži 1980., "Da nije ljubavi tvoje", "Ljube mi se crne oci'', ''Ivanova korita'' (Milutin Popović Zahar), ''Eh, što nisam sjajna zvezda'', "Za rastanak oboje smo krivi'' (Tozovac), "Lepa Maro" (Radojka Živković), "Mezimica", "Što je lepo kad se neko voli", "Noći jedne žene", "Budi sa mnom bar još malo" (Ljubo Kešelj), "Zelene su oči tvoje", "Na pola smo puta stali", "Plavi džemper" (Rade Vučković), ''Koga da milujem ja'', ''Vesela sam devojčica'', (Dragan Aleksandrić), ''Kad zaškripi kapija" (Radoslav Graić), ''Zbog tebe'' (Josip Ivanković), ''Ruzmarin'' (Miša Marković), ''Opilo nas vino'' (Kemiš), ''Snegovi decembra'' (Predrag Vuković Vukas), ''Zaljubljena (Miša Mijatović), ''Uzmi me'' (Dragan Stojković Bosanac)...

Istovremeno sa novokomponovanim pesmama Merima je snimila stotine trajnih snimaka izvornih šumadijskih, vranjanskih, crnogorskih, kosovskih, starogradskih romansi. Merimina muzikalnost je planetarnih razmera - maestralno peva i na ruskom, mađarskom, italijanskom, hebrejskom, grčkom, francuskom, kineskom...

Merima Njegomir, RTS, novogodišnji program

Merima Njegomir Foto: Nikola Tomić

Merimine visine su neuhvatljive za mnoge. Srećom, Zahar je početkom ovog milenijuma, tačnije 2001. godine, uspeo da "prizemlji" Merimu pesmom "Ivanova korita". Sećam se, promovisala je tu pesmu u mojoj radio emisiji. Nije mnogo verovala u još jednu "bolesničku" pesmu posle "Bolna leži Anđelija", "Bolovala mlada Vinka"... Znam samo da sam tu pesmu najavio na radiju - Merima za 21. vek.

Merima je dobitnik Vukove nagrade, Zlatnog mikrofona i desetina drugih nagrada za poseban doprinos nacionalnoj kulturi.

Danas, na Merimin rođendan, sa ponosom najavljujem dolazak ove istaknute estradne umetnice u Muzičku apoteku. Poslušajte desetak Meriminih "siročića" sa početka karijere.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    9. novembar 2019 | 08:10

    Srecan rodjendan Legendo...... Da si nam zdrava i srecna!!!

  • Saša

    9. novembar 2019 | 10:00

    Među 10 najboljih pevačica na ovim prostorima svih vremena kakav glas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA