≫ 

Novica Urošević: 10 godina od odlaska poslednjeg boema (PLEJLISTA)

Ako je boem onaj čovek koji pije u tuđe zdravlje ne štedeći svoje, onda je Toma pretposlednji, a "ujka Nole" poslednji estradni boem

  • 3

"Jednoga dana žaliće mnogi što me više nema. Ostaće pesma i uspomena na poslednjeg boema." Ovo su stihovi iz večitog hita, ovako piše i na spomeniku Novici Uroševiću u njegovom rodnom Drmnu kod Požarevca. Ako je boem onaj čovek koji pije u tuđe zdravlje ne štedeći svoje, onda je Toma pretposlednji a, "ujka Nole" poslednji estradni boem.

Odrastanje u tako muzikanom okruženju kao što je požarevački kraj, bitno je predodredilo i Noletovo usmerenje. 60-ih godina je pevušio uz gitaru na gradskim zabavama, skidajući i "čupavce" i "meksikance". Postepeno se prešaltavao i na teške narodnjake uz pomoć Tihomira Paunovića i Dragoslava Živanovića Troše, u čijim je ansamblima zasvirao gitaru i na pločama za druge pevače. Krajem 60-ih snima tri nezapažene pevačke singlice za Diskos, a 1972. snima i svoj prvi kantautorski hit "Ko je on, šta je on".

Tokom pevačke karijere snimio je 14 singlova i nekoliko albuma sa dosta slušanih pesama: "Ti si vatra ti si oluja", "Ko će ludom srcu da dokaže", "Ti u sebi imaš nešto", "Izdao sam samog sebe", "Jedno srce moli", "Umoran je stari ciga", "Ustaj sine majka zove", "Pitaš se pitaš", "Kad moj drug peva, pevam i ja"...

Ipak, Noletova pevačka karijera ostala je u senci blistave i uspešne kompozitorske karijere. Od 1970. pa narednih 40 godina nepogrešivo je pogađao, a pomalo i kreirao ukus većine. Opravdao je svoje staroslovensko ime u čijem korenu je reč "nov". Hiljade Noletovih novih pesama postale su večite. Počeo je i nastavio sa sentiš dvojkama, znajući šta treba napaćenoj balkanskoj duši. Uspešno se prilagodio i cunamiju turbo folka, a i balade je sa lakoćom izbacivao.

Novica Urošević

Novica Urošević, Printskrin: Youtube/Diskos Official

Ogromnu većinu svojih pesma stvarao je i kao kompozitor i kao tekstopisac, i pijan i trezan. Bukvalno je u minutu stvarao pesmu, u kafani ponajviše. I najbanalnijim stihovima pogađao je milione: "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!? Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole!?" Samo za Mitra Mirića je komponovao preko 100 pesama. Prodao je milione ploča, pošteno plaćao jedan od najvećih poreza na ovim prostorima i još poštenije spiskao sve što je zaradio.

Noletova kuća bila je kafana. Boemija nije smela da trpi ni zbog porodice! Zadnjih godina je sistematski radio na svom odlasku. U 21. vek je zakoračio divlje i čergarski, tako je i završio 11. novembra 2009. na stepenicama ispred svog stana na Konjarniku.

Poživeo je 64 godine, a ostavio toliko besmrtnih pesama: Šeki Turković: - Poslednji boem, Vida Pavlović -Kad se ljubav u mržnju pretvori, Šaban Šaulić - Moj živote drug mi nisi bio, Na vrata srca moga kucala nije, Miroslav Ilić - Tako mi nedostaješ, Nije smela pogrešiti, Zorica Brunclik - Ne daj da nas rastave, Jedna ljubav ne postoji više, Venac ljubavi, Juče znanci danas stranci, Lađa sreće, A ljubav u nama živi... Vera Matović - Hajde da se budimo udvoje, Nije greška već namera moja, Ja prezime hoću tvoje... Dragana Mirković - Probaj, ostavi me, Imam dečka nemirnog... Ljuba Aličić - Sumorno jutro, Evo već je osmi dan, Gde si sada prijatelju moj... Šerif Konjević - Imaš li malo ljubavi za mene, Bela venčanica, Ja sam putnik zalutali, Mili dome moj... Vesna Zmijanac - Kazni me kazni, Era Ojdanić - Selo moje volim tvoje ime, Hajd živeli druže...

Lepa Lukić

Lepa Lukić, Foto: Nikola Tomić

Lepa Lukić - Miruj, miruj srce moje, Prevarih se srce dadoh, Kako se zoveš putniče, Zorica Marković - Ako grešim sama ću da platim, Hajde dragi da se zakunemo...Ipce Ahmedovski - Kad nestanem jednog dana, Ja te volim on te ima, Da ti gužvam postelju, Sad smo jedan jedan, Činio sam cuda, Volesmo se jedno leto, Prodaj suze drugima... Jašar Ahmedovski - Voleću te do smrti, Jagnje moje malo, Ne mešaj se u moj život, A to nije to, Eno dole kod zlatara, Ko to tamo peva... Jasmin Muharemović - Devet dana ljubimo se, Ja sam taj, Ne pitaj me, Prvi momak, Neviđena svadba, Ko te prevari pa se ozeni, Oboje smo tvrdoglavi... Senad Milanović - Ej brate brate, Suđenica, Nije meni žao, Vraća mi se stari drug... Kemal Malovcić- Nije meni što se društvo ženi... Nada Topčagić - Pomozi mi, Tvome ocu ja ću biti snaja...

Mirsada Bećirović - Ako ima pravde, Naučio si me da volim... Mahir Bureković - Dve se vatre zapališe, Kad ja budem odlazio... Milka Todorović - Miris toplog leta, Ja sam ti se sejo zaljubila, Žalim simpatijo moja, Najbolji mladenci... Nedeljko Bajić Baja - U zavičaj ne mogu... Zoran Popović - Nado, ima li te nado... Mića Panić - Dunite vetrovi hladni, Tamno je moje sunce, Što odlaziš srećo... Desimir Parpanđelović - I sunce će plakati za tobom... Ljubiša Nikolić - Dočekaj me sa ružama, Grupa pevača - Čuka, čuka svira Kuka, Kec, kec, hajde kume izuvaj se (kola sa pevanjem), Mitar Mirić - Palim zadnju cigaretu, Ne može nam niko ništa... i tako u beskraj.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    12. novembar 2019 | 08:00

    Nema sta,najlepse pesme koje znamo je napisao. Legendo, zivis!

  • Boža zemunac

    12. novembar 2019 | 09:10

    Veliki majstor i boem svog zanata.Slava mu.

  • JS

    12. novembar 2019 | 17:57

    Legenda. Ostavio jwme za sobom legendarne melodije. Slaca mu i hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA